Matematik

Spørgsmål til "underlige" tegn på lommeregneren

26. marts 2012 af Buzzman (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle

Jeg har en TI-92 +. Jeg forsøger p.t at finde løsningen til en differentialligning 5y'-2y=0. Jeg burde kunne skrive

deSolve(y'=(2/5)*y,x,y) og få et svar. Men min "løsning" bliver:                   

y=@31*e^((2y)/5) 

hvis jeg prøver igen, skriver den y=@32*e^((2y)/5) , og igen  y=@33*e^((2y)/5)

Er der nogen der kan se, hvad der er galt her? Man kan godt udregne dette på min medkursists lommeregner, hvor svaret er

y=c*e^(0,4x)

 

 

På min egen, kan jeg sagtens udregne hvis jeg har en funktionsværdi, eks. g(0)=3 og skriver

deSolve(y'=(2/5)*y and y(0)=3,x,y) .   Her bliver svaret korrekt. Men i ovenstående tilfælde har jeg kun en differentieret værdi f'(0) = 2

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om en arbitrær integrationskonstant. Differentialligningen

y' = (2/5)y

har jo løsningen

y = c·e(2/5)x

Hvis f '(0) = 2, fastlægger det så konstanten c, idet 2 = (2/5)c, så c = 5 .


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

@ betegner en vilkårlig konstant

Den kan hedde @1, @2 osv.

Husk at cleare alle eksisterende y og t variable inden du bruger desolve


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

Så din ti 92 regner altså rigtigt. den arbitrære konstant @31 kan du f.eks kalde c.

Lommeregneren laver nye konstantnumre 31...32....33 for at undgå sammenfald med tidligere konstanter.

Udregningerne er helt rigtige på ti-92.


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

- og hvis du husker at "cleare" variable først, vil konstanterne automatisk starte med @1


Svar #5
27. marts 2012 af Buzzman (Slettet)

smukt, tak for jeres svar :) Så forstår jeg det bedre :) 


Skriv et svar til: Spørgsmål til "underlige" tegn på lommeregneren

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.