Matematik

Analytisk geometri i 3D

04. april 2012 af Formelsamling (Slettet) - Niveau: A-niveau

En matematik opgave driller. Opgaven er vedhæftet. Forsøger at lave skitser over sådanne opgave, så vær venlig at forklare trin for trin hvordan opgaven løses. 

Tak

Vedhæftet fil: Udklip.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #1
04. april 2012 af Andreww (Slettet)

For at finde kuglens ligning, bruger du det kendte centrum, (x-0)+(y-0)+(z-5)=r2

Så indsætter du punktet P for at bestemme r.

En normalvektor til tangentplanen er PC, og du kan nu opstille ligningen.

I planen α kan du aflæse normalvektoren fra den opgivne ligning, som samtidig er retningsvektoren for den rette linie gennem Q og C. Der hvor linien og kuglen skærer hinanden finder du punktet Q.

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #2
04. april 2012 af peter lind

Kommentar til spørgsmål b.

Metoden giver 2 skæringspunkter. Den rigtige løsning kan findes ved at kontrollere hvilken af punkterne, der ligger i planen


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

b) Kuglens radius r fandstes under a) til r = [ 22 + (-1)2 + (3-5)2 ]1/2 = 3 .

Planen α med ligningen 3x + 6y -6z +3 = 0 er en tangentplan til kuglen. Vektoren n = (1 ; 2 ; -2) er derfor en normalvektor til planen α . Stedvektoren til røringspunktet Q kan derfor findes som

OQ = OC ± r · n/|n|

hvor fortegnet vælges, således at punktet Q ligger i planen α . Vi ser, at

OQ = OC ± n , dvs

OQ = (0 ; 0 ; 5) + (1 ; 2 ; -2) = (1 ; 2 ; 3) eller OQ = (0 ; 0 ; 5) - (1 ; 2 ; -2) = (-1 ; -2 ; 7) .

Af disse to muligheder er det kun punktet (1 ; 2 ; -2) , der ligger i planen α .

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. april 2012 af Andreww (Slettet)

#3

 Tastefejl, - det skal være (1 ; 2 ; 3)


Skriv et svar til: Analytisk geometri i 3D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.