Fysik

fysik opgave relæ?? HJÆKP

08. april 2012 af jubii10 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hey forum jeg sidder her i påsken og læse lidt på er kommet til en opgave som jeg har lidt problemer med, håber i kan hjælpe mig med den.. jeg har vedhæftet opgaven. 

Vedhæftet fil: Opgave 4fysik.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
08. april 2012 af peter lind

Lad være med at bruge docx formatet. Det er ikke alle der kan læse det. Der er dele af filender er faldet ud, så jeg kan kun give begrænset svar.

Hvis du sender strøm gennem en spole, dannes der et magnetfelt, som kan tiltrække eller afstøde en anden magnet eller hvis det er blødt jern tiltrække jernet.

Effekt = U*I = U2/R


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. april 2012 af hesch (Slettet)

Jeg kan læse 95% af opgaven: fortsættelse:

Ankeret er i relæer næsten altid udført med blødt jern, ( en undtagelse kan måske være kiprelæer, der er stabile i begge tilstande uden spolestrøm ). Så en strøm i spolen vil ( næsten altid ) tiltrække åget, der trækkes tilbage med fjederkraft.

Effekt som i #1.

Ad c)  I 4.3 er R kortsluttet af brydekontakt C-D,  og R har derfor ingen virkning. Strømmen passerer kun spolen. I 4.4, hvor relæet er trukket, er C-D afbrudt, og strømmen må passere R i serie med spolen.

Ad d)  Effekt = U2/Rserie = 5W.

R = Rserie - Rspole

Årsagen, til at man ikke konstant kan have sparemodstand i serie, er at sparestrømmen ikke kan tiltrække åget ( flytte det ) med det luftgab, der er mellem spole og åg, når relæet ikke er trukket. Når først luftgabet er mindsket, ( relæet er trukket ), kan sparestrømmen dog holde åget. ( Du kender det fra sæbeholderen).


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. april 2012 af hesch (Slettet)

Korrektion, det var Pspole, der var = 5W, ikke Pserie:

Ad b) Uden sparemodstand fås:

Ispole = U/Rspole = 70V / 360Ω = 0,1944A.

Med sparemodstand fås:

Ispole2 * Rspole = 5W ⇒ Ispole = √( 5W / Rspole ) = 0,1179A

Uspole = 360Ω * 0,1179A = 42,44V

UR = 70V - 42,44V = 27,56V

R = UR/Ispole = 27,56V / 0,1179A = 234Ω

Check det lige :)


Svar #4
09. april 2012 af jubii10 (Slettet)

takker for hjælpen men kan ikke helt forstår den sidste opgave hvor jeg skal bestemme resitansen af sparemodstanden? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. april 2012 af hesch (Slettet)

#3 er også dårligt formuleret. Men jeg prøver igen: 

Vi ved fra opgaven at:

Rspole = 360Ω

Uemk = 70V

Ved indsættelse af sparemodstand, R,  i serie med spole bliver effektabet i spolen, Pspole = 5W

Heraf følger:

Uspole2 / Rspole = Pspole  ⇒  Uspole = √( Pspole * Rspole )  ⇒  Uspole = √( 5W * 360Ω ) = 42,43V.

Summen af spændingsfaldende over R og Rspole  må netop være Uemk, altså:

Uemk = UR + Uspole  ⇒  UR = Uemk - Uspole = 70V - 42,43V  ⇒  UR = 27,57V

Strømmen i spolen ( med sparemodstand indsat ) beregnes ved:

Ispole = Uspole / Rspole = 42,43V / 360Ω = 0,1179A

Da Rspole og R sidder i serie, mådet gælde at:  IR = Ispole = 0,1179A.  Heraf beregnes R ved:

R = UR / IR = 27,57V / 0,1179A = 234Ω

Var det bedre ?  :)

 


Skriv et svar til: fysik opgave relæ?? HJÆKP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.