Matematik

Hjælp til opgaven "pariserhjul"

11. april 2012 af Musiknørden (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle! Har set at man tidligere her på studieportalen har løst den her opgave, men håber på at der er nogen der kan forklare mig den, da jeg ikke kan forstå dem jeg har fundet.

Opgaven er vedhæftet.

Vedhæftet fil: Pariserhjul.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal finde minimum og maksimum for funktionen

h(t) = 11 + 9,5·sin(0,35t) , 0 ≤ t ≤ 18

Man skal løse ligningen h'(t) = 0 og benytte, at de trigonometriske funktioner er periodiske med perioden 2π .

Det drejer sig om at løse ligningen cos(0,35t) = 0 , der jo har løsningerne

0,35t = π/2 + p·π , hvor p er et helt tal.

Alternativt kan man benytte, at funktionen sin(x) antager alle værdier mellem -1 og 1 .
Da 18·0,35 = 6,3 > 2π , vil sædet gennemløbe lidt mere end en hel omgang i det nævnte interval for t. Sædet vil derfor antage alle højder mellem 11 -9,5 og 11 + 9,5 .

I b) skal man løse uligheden h(t) > 17 . Dette svarer til alle værdier af t mellem de to løsninger til ligningen h(t) = 17 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. april 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

a)

Differentier og find maks. som i matematik. Forkast alt der ikke er på intervallet 0->18

Desuden så kan den maksimalt være (11+9.5)m = 21.5m, da sinus maks er 1

Sådan her: h'(t) = 9.5cos(0.35t) = 0

Cos(ax) er 0 netop når ax = Pi/2 eller ax = 3Pi/2  <=>  t = Pi/(2*0.35), t = 3Pi/(2*0.35)

Sæt dem ind igen i h(t), så har du max og min.

b)

Lav en linje (ret) y = 17m

Find de 2 skæringer på intervallet (sæt h(t)=y)

Så har du de 2 tider og intervallet. (Der står intervallet, så jeg antager der kun eksisteret et).

 


Svar #3
11. april 2012 af Musiknørden (Slettet)

#1

#2


Kan i måske forklare mig hvordan det kan være at sinus kun kan være mellem -1 og 1?

Tak for forklaringerne begge to, det gav lidt mere mening.


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. april 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

sinus stammer fra enhedscirklen hvor sin beskriver hvor langt en vektor(tegn den) peger opad 2. aksen.

Siden enhedscirklen er 1 så kan den højest pege 1 opad 2. aksen og mindst muligt -1.

Det sker når vinklen mellem vektoren og 1.aksen er Pi/2 og 3Pi/2


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

a) Hvad kan en sinusfunktion max blive? (jeg går ud fra at sin() er i radianer). Find så min og max.

 

b) Løs ligningen h(t) = 17  , for  0<t<18 . Du finder to løsninger. Facit fås ved at trække de to fra hinanden.

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

a) Værdierne af sinusfunktionen er uafhængige af, om argumentet til den er i radianer eller i grader. I opgaver som denne er argumentet altid i radianer.

b) Man skal bestemme selve tidsintervallet, ikke blot dets længde.


Skriv et svar til: Hjælp til opgaven "pariserhjul"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.