Matematik

geometri, linjer der skærer

14. april 2012 af camilla_jensen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg skal vise, at de rette linjer, givet ved

(x-z)cos(t)=(1-y)sin(t)      (x+z)sin(t)=(1+y)cos(t)

skærer alle linjerne (bortset fra 1) givet ved

(x-z)cos(p)=(1+y)sin(p)      (x+z)sin(p)=(1-y)cos(p)

 

jeg skal altså vise, at den første familie skærer alle, bortset fra en i den anden familie.

Hvordan gør jeg det?

 

Jeg ved for øvrigt, at x^2+y^2-z^2=1.

 

Håber nogen kan hjælpe

Camilla

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2012 af peter lind

Jeg er ikke helt klar over opgaven. Menes der at hvilken linje du udtager af den første bortset fra en enkel så kan du altid finde en i den første  der skærer den pågældende linje elr menes der at ligegyldig hvilken linje du udtager fra den første familie, så skærer den alle linjer i den anden bortset fra 1 ?

Test først om cos(t) = 0 eller sinus( t) = 0 giver problemer. for at tage cos(t) = 0. Det giver indsat i den første ligning y = 1 og i den anden ligning  y+z=0. Indsat i den anden families sidste ligning giver det 0 = 0. Indsat i den første ligning får du en ligning hvor du kan bestemme p så der er en løsning.

Er hverken cos(t) og sin(t) 0 kan du dividere den første ligning med cos(t) og den anden med sin(t). Det giver en bestemmelse af x+y og x-z som funktion af y og t. Det kan du så sætte ind i den anden families ligning, hvor du så har 2 ligninger til bestemmelse af y. Løs dem og se om det fører til  samme løsning


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Den første familie af linier

(x-z)cos(t) = (1-y)sin(t)       ,        (x+z)sin(t) = (1+y)cos(t)

fremkommer ved skæring mellem de to planer med ligningerne

(x , y-1 , z) • (cos(t) , sin(t) , -cos(t)) = 0     og    (x , y+1 , z) • (sin(t) , -cos(t) , sin(t)) = 0 ,

hvor t er en reel parameter, der fremstiller en familie af linier. Da de to planers normalvektorer ikke er parallelle for nogen værdi af t, skærer planerne hinanden i en ret linie, hvis retningsvektor er bestemt ved

s(t) = (cos(t) , sin(t) , -cos(t)) × (sin(t) , -cos(t) , sin(t)) = (sin2(t) - cos2(t) , -2cos(t)sin(t) , -1)
                                                                                     = -(cos(2t) , sin(2t) , 1)

Hvis sin(2t) ≠ 0 , er punktet (1 , 0 , cos(2t))/sin(2t) et punkt på skæringslinien.

Hvis sin(t) = 0, indeholder skæringslinien punktet (0 , -1 , 0) og den har retningsvektoren (1 , 0 , 1).

Hvis cos(t) = 0, indeholder skæringslinien punktet (0, 1 , 0) og den har retningsvektoren (1 , 0 , -1).

--------------------------------------------------------

Den anden familie af linier

(x-z)cos(p) = (1+y)sin(p)        ,        (x+z)sin(p) = (1-y)cos(p)

fremkommer tilsvarende ved skæring mellem de to planer med ligningerne

(x , y+1 , z) • (cos(p) , -sin(p) , -cos(p)) = 0 og (x , y-1 , z) • (sin(p) , cos(p) , sin(p)) = 0 ,

hvor p er en reel parameter, der fremstiller en familie af linier.

Da de to planers normalvektorer ikke er parallelle for nogen værdi af p, skærer planerne hinanden i en ret linie, hvis retningsvektor er bestemt ved

r(p) = (cos(p) , -sin(p) , -cos(p)) × (sin(p) , cos(p) , sin(p)) = (-sin2(p) + cos2(p) , -2cos(p)sin(p) , 1)
                                                                                           = (cos(2p) , -sin(2p) , 1) .

Hvis sin(2p) ≠ 0, er punktet (1 , 0 , cos(2p))/sin(2p) et punkt på skæringslinien.

Hvis sin(p) = 0, indeholder skæringslinien punktet (0 , 1 , 0) og den har retningsvektoren (1 , 0 , 1).

Hvis cos(p) = 0, indeholder skæringslinien punktet (0, -1 , 0) og den har retningsvektoren (-1 , 0 , 1).

Det er herved muligt at undersøge skæring mellem linier i t-familien med linier i p-familien.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2012 af peter lind

prøv at se på linjernes skæring med x-z planen. De er karaktericeret ved at y=0. Man kan så finde de tilsvarende x og y koordinater ved at løse det fremkomne ligningssystem. Der ses at for cos(t) = 0 eller sin(t) = 0 er der ingen løsninger. Linjerne er parallelle med x-z planen. For andre værdiert af t er der derimod en entydig løsning. Sæt p = t, y = 0  i  ligningerne for den anden ligning. De bliver identiske med ligningen fra den første families ligninger og dermed samme løsninger. Der gælder altså at for en linje i den første familie med  t ≠p*π/2, p ∈ N vil der altid findes en linje i den anden familie, som skærer linjen i x-z planen


Skriv et svar til: geometri, linjer der skærer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.