Matematik
Volume beregning.
Hej jeg har lige et spørgsmål vedrørende volume beregning, håber nogen kan hjælpe.
Jeg skal beregne et volumen af et plan og cylinder givet ved
z=x+y+4 (plan)
x2+y2=4 (cylinder).
Derudover vides, at området begrænses af planet, cylinderen og x-y planen (altså z >0).
mit bud på at løse opgaven er, at man starter med at omskrive til cylinder koordinater.
Altså
∫∫∫ 1 dz dθ dr
Men mit store spørgsmål er så, hvordan finder jeg grænserne for integralerne? Håber nogen vil give en detalijeret forklaring.
Tak på forhånd.
Svar #1
14. april 2012 af Andersen11 (Slettet)
Man sætter x = r·cos(θ) og y = r·sin(θ) og beregner rumfanget som
V = ∫∫A z·dA ,
hvor A er cylinderens grundflade, cirklen med radius 2 og med centrum i (0,0). Man får da
V = 0∫2 0∫2π (r·cos(θ) + r·sin(θ) + 4) r dθ dr = 2π · 0∫2 4r dr = π·4·22
Det er ikke så overraskende, at den skrå plan deler cylinderen i to symmetriske dele, så at den skråt afskårede cylinder har samme rumfang som den tilsvarende regulære cylinder med endeflade, hvor den skrå plan skærer z-aksen.
Svar #2
14. april 2012 af Anegrethe (Slettet)
Skal lige være sikker, så det er planen z, som integreres, hvor x og y omskrives til cylinder koordinater. Også skal man tage udgangspunkt i cirkelligningen, men det betragter vi vel som cylinderligningen?
Svar #3
14. april 2012 af Andersen11 (Slettet)
#2
Jeg har nu blot brugt polære koordinater i xy-planen. Man opsummerer alle de infinitesimale kasser med grundflade dA og højde z over cirklen med centrum i (0,0) og radius 2, dvs for 0 ≤ r ≤ 2 .
Svar #4
14. april 2012 af Anegrethe (Slettet)
Okay, så det er nemmere at bruge end cylinder koordinater?
Svar #5
14. april 2012 af Andersen11 (Slettet)
#4
Hvis du vil regne det, som du foreslog det som et volumenintegral, kommer man jo ud i at grænserne for nogle af de variable afhænger af andre variable, mens det er ganske simpelt her at beregne rumfanget som rumfanget under en flade.
Skriv et svar til: Volume beregning.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
