Matematik

f(x)=ln(x)+x bestem en ligning for tangenten

15. april 2012 af Amarda (Slettet) - Niveau: B-niveau

Funktionen f er givet ved f(x)=ln(x)+x

bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (1,f(1)). 

 

Jeg håber der er nogen der vil hjælpe, for jeg tænker lidt jeg skal have fat i tangentligningen. Men hvordan skal jeg så finde den ud fra hvad jeg har givet selvfølgelig har jeg: f(x0 & x0)

Tangentlignigningen: y=f(x0)+f'(x0)*(x-x0)

 

Ps opgaven er uden hjælpemidler. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2012 af nielsenHTX

for at bruge tangentligningen skal du bestemme

f(x0)=f(1)

f '(x)

f '(x0)=f '(1)

og så kan du indsætte.

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal beregne f(1) og f '(1) og så indsætte det i tangentligningen. For at beregne f '(1) skal man først differentiere funktionen f(x).


Svar #3
15. april 2012 af Amarda (Slettet)

Så bliver det vel til:

f ´(x)= 1/x ? 


Svar #4
15. april 2012 af Amarda (Slettet)

så f ´(1) = 1/1 = 1


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. april 2012 af nielsenHTX

#3 f '(x)=(ln(x))'+(x)'=(1/x)+1

 


Svar #6
15. april 2012 af Amarda (Slettet)

Nå ja tak, så f ´(1) = 2 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er korrekt.


Svar #8
15. april 2012 af Amarda (Slettet)

Så for at udfylde

y=f(x0)+f'(x0)*(x-x0)

1+2*(x-1)

=

1+2x-2

=

2x-1

 

Er det korrekt? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du skal opskrive tangentens ligning, ikke blot en del af den. Du har skrevet højresiden.


Svar #10
15. april 2012 af Amarda (Slettet)

Men så hedder den y=2x-1

Og y er i dette tilfælde 1? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, tangentens ligning er y = 2x -1 . y er den afhængige variable. Indsætter man en værdi for x, kan man beregne y-koordinaten for det punkt på tangenten, der har den opgivne x-koordinat.


Svar #12
15. april 2012 af Amarda (Slettet)

Så svaret på hele opgaven er:

y=2x-1.

Korrekt? :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, som skrevet i #11 er det tangentens ligning.


Skriv et svar til: f(x)=ln(x)+x bestem en ligning for tangenten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.