Matematik

om to størrelser x og y oplyses at der er en lineær sammenhæng mellem y og x ^-1

15. april 2012 af nuholder (Slettet)

Hej, jeg er lige gået i stå med denne opgave, så håber i kan hjælpe!

Om to størrelser x og y oplyses, at der er en lineær sammenhæng mellem y og x^(-1)

Får oplyst at følgende værdier er sammenhængende:

x    1    3

y    -1   -3

Bestem en ligning, der beskriver sammenhængen mellem x og y.

Så i opgaven er altså givet, at der er en lineær sammenhæng mellem x^-1 og y, dvs y = ax^-1+b. Desuden er der oplyst at (1;1) og (3;-3) er sammenhørende værdier for (x,y).
Således har vi to ligninger med to ubekendte:

-1=a*1^(-1) +b = a+b=-1 og

-3=a*(-3)^(-1)+b = 9=a-3b

Og det er så her jeg er gået i stå. Hvad gør jeg nu?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det oplyses, at y = (a/x) + b , eller at y = a·(x-1) + b . Beregn x-1 for de to opgivne punkter, og bestem så a og b som for en normal lineær sammenhæng:

a = (y2 - y1) / (1/x2 - 1/x1) ,

b = y1 - a / x1


Svar #2
15. april 2012 af nuholder (Slettet)

#1:

Er det jeg har gjort indtil videre så forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du har ikke indsat de opgivne data korrekt. De to x-værdier er 1 og 3, men du har benyttet -3 for det ene sæt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. april 2012 af kieslich (Slettet)

a+b=-1 =>  a = -1-b

-9 = a + 3b = -1-b+3b => -8 = 2b => b = -4       a = -1--4 = 3


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. april 2012 af peter lind

Den første ligniohng er ikke i overensstemmelse med dit punkt. Hvis det er punktet, der er rigtig skal der stå +1 i stedet for -1

du kan isolere a i den første ligning og sætte resultatet ind i den anden ligning. det giver en ligniong med den ubekendte a


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Sammenhængen er y = a/x + b , og de to punkter er (x,y) = (1, -1) og (x,y) = (3 , -3) , så de to ligninger bliver

-1 = a + b og

-3 = a/3 + b

Man kan også beregne a og b direkte som angivet i #1 ved hjælp af udtrykkene for lineære relationer:

a = (-3 -(-1)) / (1/3 - 1/1) = -2 / (-2/3) = 3

b = -1 -3/1 = -4


Svar #7
15. april 2012 af nuholder (Slettet)

#1:

Så ligningen bliver altå y = 3·x-1 - 4   eller Y=(3/x) - 4 ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, det er korrekt. De to størrelser er kaldt x og y, så der skal ikke benyttes Y .


Svar #9
15. april 2012 af nuholder (Slettet)

#7

Det er sandt.

Tusind tak for hjælpen, det gav mig en bedre forståelse, da du lige genopfriskede formlerne for det!


Skriv et svar til: om to størrelser x og y oplyses at der er en lineær sammenhæng mellem y og x ^-1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.