Matematik

Analytisk geometri i 3D

23. april 2012 af Formelsamling (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan finder jeg koordinatsættet til et røringspunkt "Q" mellem en kugle og en plan?

Jeg kender både kuglens ligning og planens ligning.

(Spørgsmål 12 b i eksamenssættet):

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF11/110823_stx112_MAT_A.ashx

Gerne små hints, så jeg kan komme igang :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#0

Næste gang, du indsætter et hyperlink, så tast et mellemrum efter linket, så det bliver lavet som et hotlink, så man bare kan trykke på det.

b) Kuglen har centrum i punktet C og har radius r. Hvis n er en normalvektor til den pågældende plan, bestemmes røringspunktet Q som et af de to punkter med koordinaterne

OQ = OC ± r·n/|n|

En simpel indsættelse i planens ligning vil bestemme det korrekte punkt.


Svar #2
23. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

hmm .. kan ikke rigtig se det for mig. Skal jeg bestemme en retningsvektor?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, du skal indsætte i formlen i #1 og afgøre ved simpel udregning, hvilket af de to punkter (Q1 eller Q2), der ligger i planen α .

OQ1 = OC + r·n/|n|

OQ2 = OC - r·n/|n|


Svar #4
23. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

men hvad er det r betegner?

OC = [0, 0, 5]

n = [3, 6, -6]


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. april 2012 af mathon

                     r   betegner radius   og  n/|n|  er en enhedsnormalvektor


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er forklaret i #1 som kuglens radius.


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Kuglens radius fandtes til r = 3. En ligning for planen α er x +2y -2z +1 = 0 , så man kan benytte

      n = [1 , 2 , -2] med |n| = 3 ,

hvorfor

      r·n/|n| = [1 , 2 , -2] .

Man får da

      OQ1 = OC + r·n/|n| = [0 , 0 , 5] + [1 , 2 , -2] = [1 , 2 , 3] , og

      OQ2 = OC - r·n/|n| = [0 , 0 , 5] - [1 , 2 , -2] = [-1 , -2 , 7] .


Skriv et svar til: Analytisk geometri i 3D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.