Fysik

Graf og alfa-, beta- og gammastråling

26. april 2012 af Solvejens (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har lavet en øvelse omhandlende absorption af alfa-, beta- og gammastråler.

Jeg har desuden indsat mine data i en graf i Excel.

Mit spørgsmål lyder; Skal grafen (tendenslinjen) være enten LINEÆR eller EKSPONENTIEL?

Grunden til, at jeg skal vide det, er for at finde den korrekte regneforskrift for grafen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. april 2012 af peter lind

Den skal være eksponentiel


Svar #2
26. april 2012 af Solvejens (Slettet)

Tak, Peter.

Jeg får så en regneforskrift, der hedder: y = 597,19e^(-0,1x)

Den generelle regneforskrift for eksponentielle funktioner hedder: y = b • ax

Er det korrekt, at i min regneforskrift må b da være 597,19 og x må da være -0,1?

Men hvad med a?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

a= e^(-0.1) = 0.9

dvs. y= 597 * 0.9x

Kan du ikke finde den mere præcist end kun -0.1 ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. april 2012 af mathon

                  i fysik anvendes oftest                                            i matematikundervisning anvendes oftest

                        A = Ao·e-k·t        k>0                                                              y = b·ax

                        (1/2)Ao = Ao·e-k·T½                                                                (1/2)b = b·a

                        (1/2) = e-k·T½                                                                         (1/2) = a          

                        ln(1/2) = -k·T½                                                                      ln(1/2) = ln(a)·X½

                       -ln(1/2) = k·T½                                                                       X½ = ln(1/2) / ln(a)

                        ln(2) = k·T½

                        T½ = ln(2) / k

  hvoraf                                                        ln(2) / k = ln(1/2) / ln(a)

                                                                    ln(2) / k = -ln(2) / ln(a)

                                                                    -ln(2) / k = ln(2) / ln(a)

                                                                    ln(2) / (-k) = ln(2) / ln(a)

                                                                    -k = ln(a)

                                                                    e-k = a

                                                                  
                                                                                         


Skriv et svar til: Graf og alfa-, beta- og gammastråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.