Matematik

Ligebenet trekant

29. april 2012 af elissa92

Håber virkelig, jeg kan få lidt hjælp :)

Har søgt længe på nettet, men kunne ikke finde noget..

Jeg har en ligebenet trekant, hvor jeg kender længden af de to ligebenet sider.. Men hvordan finder jeg egentlig længden af grundlinjen? :)

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. april 2012 af mette48 (Slettet)

Det kan du kun, hvis du kender en af vinklerne i trekanten.


Svar #2
29. april 2012 af elissa92

Men det gør jeg ik.. Jeg har linket opgaven :)

Vedhæftet fil:matematiktak.png

Brugbart svar (2)

Svar #3
29. april 2012 af mette48 (Slettet)

Du ved da at buelængden er 2 m radius r

2/2πr = v/360º = v/2π så burde du kunne finde v


Brugbart svar (2)

Svar #4
29. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Så kender du jo vinklen v, da

v = 2m/r (vinkel i radianer).


Svar #5
29. april 2012 af elissa92

Tak :) Men nu når jeg skal finde arealet af det gråtonede område, får jeg A = 0,62139. Er det ikke for lidt? :)

Jeg bruger følgende formel:

A = (r2 / 2) * ({(pi * v) / 180)} - sin(v))


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. april 2012 af Singlefyren (Slettet)


Brugbart svar (2)

Svar #7
29. april 2012 af Singlefyren (Slettet)


Brugbart svar (2)

Svar #8
29. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er jo svært at afgøre, når vi ikke kender r.

Hvis det tonede område var hele halvcirklen, har vi

r = (bue)/π , hvorfor

Ahalv = (1/2)·π·((bue)/π)2 = 22/(2π) = 2/π = 0,6366 m2 ,

så helt skævt er det nok ikke.


Brugbart svar (1)

Svar #9
29. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Undskyld er jeg helt gal på den, når jeg siger at man ikke kan regne opgaven og få en numerisk værdi, da man ikke kender radius?  En buelængde på 2 m kan da ligge på en vilkårligt stor cirkel?


Brugbart svar (1)

Svar #10
29. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Radius er vistnok også kendt, bare ikke oplyst her til os. Vinklen blev omtalt periferisk i en anden opgave for en times tid siden, så jeg går ud fra, at radius er kendt.


Svar #11
29. april 2012 af elissa92

Fedt :)

Jeg skal nu bestemme det størst mulige tværsnitsareal. 

Følgende oplysninger er givet:

Minkrenderne kan udformes med forskellige værdier af radius r. Funktionen A beskriver tværsnitarealet som en funktion af r. Forskriften for A er:

A(r) = r2/2 * (2/r - sin(2/r))    0,5 < r < 1
 

Jeg har fundet den afledte funktion:

A'(r) = r * (2/r - sin(2/r)) + 1/2 * r* ((-2/r2)   + (2cos(2/r))/r)

Jeg sætter den afledte lig med 0, og finder r, men jeg får noget underligt :/
 

Er det ikke rigtigt nok? :)

 


Svar #12
29. april 2012 af elissa92

Radius er: r = 0,75 :)


Brugbart svar (2)

Svar #13
29. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det hedder den afledede funktion.

Man kan med fordel skrive funktionen

A(r) = r - (r2/2)·sin(2/r),

hvorfor

A'(r) = 1 -r·sin(2/r) - (r2/2)·cos(2/r)·(-2/r2)

        = 1 -r·sin(2/r) + cos(2/r)

Ligningen A'(r) = 0 har en løsning i intervallet [0.636 ; 0.637]


Svar #14
29. april 2012 af elissa92

Jeg får r = 0,63662. Kan det passe? :)


Svar #15
29. april 2012 af elissa92

Hov, jeg mener:

A = 0,63662


Brugbart svar (2)

Svar #16
29. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

For løsningen af ligningen

      A'(r) = 1 -r·sin(2/r) + cos(2/r) = 0 ,

ser man jo, at den er opfyldt for 2/r = π , dvs. r = 2/π, og her finder man netop

      A(2/π) = 2/π ,

som er opgavens eksakte resultat.


Skriv et svar til: Ligebenet trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.