Afsætning

plan

30. april 2012 af adelfest (Slettet) - Niveau: 8. klasse

plan ud fra ligning og punkt

Vedhæftet fil: O0011.png

Brugbart svar (2)

Svar #1
30. april 2012 af peter lind

Det hører altså under matematik ikke under afsætning.

Find en normalvektor til planen. Find den spidse vinkel u mellem normalvektoren og retningsvektoren for l. Den søgte vinkel er så 90º -u.

Find et punkt P på linien. det er principielt ligegyldig hvilken men det nemmeste får du ved at sætte t = 0. PQ er er så en vektor parallel med planen. Det samme gælder retningsvektoren v for linjen. v×PQ er så normalvektor til planen


Svar #2
30. april 2012 af adelfest (Slettet)

Er lidt ny her på siden, glemmer at ændre emnet.

For at finde normalvektoren til planen, skal jeg så ikke have et punkt? Blander lidt rundt på plan og linje.

Hvad vil normalvektoren og retningsvektoren hedde for min plan? Og hvordan er det du finder den helt præcis, er hoppet lidt fra efter vi er komme ind i det tredimensionelle. Du skriver fin den spidse vinkel u mellem normalvektoren og retningsvektoren for l, vil det så være (vinkel mellem linje og plan, eller vinkel mellem line og punkt) 


Brugbart svar (2)

Svar #3
30. april 2012 af mathon

planens normalvektor aflæser du til

                                      n = [3,-1,1]   ⇔   |n| = √(11)
og linjens
retningsvektor
aflæser du til
                                      r = [2,1,5]   ⇔   |r| = √(30)
                    

    


Svar #4
30. april 2012 af adelfest (Slettet)

så er det vel ligningen nedenunde rjeg skal bruge:

cos(u)= (r*n) / (|r|*|n|)

Når jeg skal gange de to vektorer, er det så ikke prikproduktet jeg skal bruge? eller det kun i en plan man kan bruge den?


Brugbart svar (2)

Svar #5
30. april 2012 af peter lind

Du kan godt bruge prikproduktet


Brugbart svar (2)

Svar #6
30. april 2012 af mathon

opfordring:

    vinkel v mellem planens normalvektor og linjens retningsvinkel

                cos(v) = (n•r) / (|n|·|r|) = ([3,-1,1]  • [2,1,5]) / (√(11)·√(30)) =

                        (3·2 + (-1)·1 + 1·5) / √(330) = 10 / √(330) = 0,550482

               v = cos-1(0,550482) = 56,60º som er komplementvinklen til den søgte vinkel φ mellem linje og plan

               φ = 90º - 56,60º = 33,40º

 

 


Svar #7
30. april 2012 af adelfest (Slettet)

Tak, ville være rart, hvis I også kunne hjælpe mig med anden del af opgaven.


Brugbart svar (2)

Svar #8
30. april 2012 af peter lind

se den sidste del af #1


Svar #9
30. april 2012 af adelfest (Slettet)

Fra #1 Find et punkt P på linien. det er principielt ligegyldig hvilken men det nemmeste får du ved at sætte t = 0. PQ er er så en vektor parallel med planen. Det samme gælder retningsvektoren v for linjen. v×PQ er så normalvektor til plan

Det jeg har gjort, er at sætte t=0 som anbefalet.

(x,y,z)=(1+2*0,0+1*0,-1+5*0)=(1,0,-1)

Er dette korrekt indtil videre? mit punkt P på linjen kommer til at hedde P(1,0,-1).

PQ=(1-1,2-0,3-(-1))=(0,2,4)

PQ = parallel med planen.

Hvordan finder jeg retningsvektoren for linjen?

Og krydser du så retningsvektoren v med PQ? (går jeg ud fra, når du har skrevet " x "  imellem vxPQ.

Hvordan finder du så ligningen for planen ud fra normalvektoren? (kan godt finde normalvektoren ud fra en ligning men ikke omvendt, da man ofte har noget lagt til eller trukket fra i en ligning)

 


Brugbart svar (2)

Svar #10
30. april 2012 af peter lind

Retningsvektoren for linjen kan du aflæse af parameterfremstillingen  for linjen

Ja du skal beregne krydsproduktet  for at finde normalvektoren

Lad S(x,y,z) være et vilkårligt punkt i planen, P(eller Q) et kendt punkt i planen  og n normalvektoren Der gælder så

PS·n = 0 er en ligning for planen


Svar #11
30. april 2012 af adelfest (Slettet)

retningsvektoren må være r(2,1,5)

Du har forvirret mig lidt med det der S, du kaldte det selv P og Q i #1.

Vi kalder det vilkårlige punkt på linjen S(1,0,-1) istedet for P.

Q(1,2,3) givet i opgaven, punkt på planen. kalder vi nu P(1,2,3)

PS=(0,2,4)

rxPS=(-6,-8,4)

Kan ikke lige se hvordan... du skrev i #1 at "v×PQ er normal vektor til plan".

Men skriver så i #10 at PS*n=0 er ligning for planen.

vil det betyde at: PS * rxPS = 0 er ligningen for planen? Og hvordan skriver du vektoren om til en ligning, er helt forvirret nu. Har i forevejen svært ved vektor i rummet.

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #12
30. april 2012 af peter lind

S er et nyt punkt og et vilkårligt punkt i planen. Det punkt har intet med P eller Q at gøre. Det skal ikke bruges til at beregne n med. Da det er et vikårligt punkt i planen har det koordinaterne (x, y, z). En vektor der går fra et kendt punkt i planen til S er parallel med planen så der gælder PS·n = QS·n = 0. Hvis du indsætter koordimaterne for punkterne får du derfor  planens ligning

Så vidt jeg kan se har du fundet den rigtige normalvektor( jeg har ikke efterregnet krydsproduktet) Du skal bare lade være med at rode punktet S ind i det.


Svar #13
30. april 2012 af adelfest (Slettet)

Jeg har svært ved at forstå det, kan du ikke vise mig nogle udregninger? Det er nemmere at forstå ud fra det. Og du må gerne sige hvor det er jeg har gjort forkert hvis det er jeg har gjort forkert.

Er med på at du ikke lige har efterregnet mit krydsprodukt. Men det kunne være rart hvis du lige ville bekræfte hvad vi kalder de forskellige vektor hvad. Er ikke lige med på hvad det er du vil indsætte,  for at få planensligning.

Er hoppet fra, efter vi har sagt "v×PQ er så normalvektor til plan"


Brugbart svar (2)

Svar #14
30. april 2012 af peter lind

Det du har gjort forkert er at du har rodet S helt forkert ind i det. S skal kun bruges når du skal opstille ligningen for planen. Er  P(x0, y0. z0) et kendt punkt i planen  er PS = (x-x0, y-y0, z-z0)  Planens ligning får du så af  PS·n = 0


Svar #15
30. april 2012 af adelfest (Slettet)

Hvordan ganger du så normal vektoren sammen med PS?


Brugbart svar (2)

Svar #16
30. april 2012 af mathon

opfordring:

                                               PQ = [0,2,4]  

èn normalvektor n1 til β
 
                  er
                                                  n1 = PQ x r = [6,8,-4] = 2·[3,4,-2] = 2·n2
hvorfor

en anden normalvektor n2
til β
                  er
                                                  n2 = [3,4,-2]

når S(x,y,z) er et vilkårligt punkt i β
gælder
                                   β:   {S(x,y,z) | n2 PS = 0}

                                         [3,4,-2] • [x-1,y,z+1] = 0
 

                                   β:  3x + 4y + 2z - 1 = 0


Skriv et svar til: plan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.