Matematik

Matematik B - optimering

30. april 2012 af jokoloko45 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Godaften Studieportalen :-).

Jeg brænder lidt inde med følgende opgave:

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF12/120126%20stx%20113%20Matematik%20B.ashx

(scroll ned i bunden) - det er opgave 13.

Jeg tror at jeg skal opstille et samlet udtryk i a'eren, hvilket jeg har fået til at være: 36x^5*h^2+8, men måske er jeg fuldstændigt forkert på den her...

Ydermere kan jeg ikke finde ud af b'eren, men jeg ved at det har noget med optimering at gøre... Kan i hjælpe mig? :-)

M.v.h Emil


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

I spm a) skal man eftervise de to udtryk, der er givet i opgaven.

Man skal benytte formlen for rumfanget af en kasse, og at overfladearealet består af 4 rektangler.

I spm b) benytter man at O = 80 m2 til at eliminere h fra udtrykket for V, og så kan man finde maksimum for funktionen V(x) ved at løse ligningen V'(x) = 0.


Svar #2
30. april 2012 af jokoloko45 (Slettet)

Altså formlen for rumfanget af en kasse er jo længden*højden*bredden, jeg er ikke helt sikker på hvordan det skal inkorporeres? 

Hvis jeg skal finde maksimum i spm b) skal jeg vel differentiere V(x), som bliver 12x hvis man fjerner h - skal jeg så bare sætte 12x=0? Det giver jo ikke så meget mening - og hvorfor eliminerer O = 80m^2 i øvrigt h fra udtrykket? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. april 2012 af fosfor (Slettet)

I a skal du finde rumfanget med den formel du selv skriver. Alle 3 størrelser står på figuren, og resultatet står i opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. april 2012 af YesMe (Slettet)

Hvad kan du se, hvad der længden, højden og bredden på denne tegning står for?

V = l b h = ....


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. april 2012 af fosfor (Slettet)

I b får du oplyst, at O er 80m^2. Deraf kan du finde h udtrykt ved x. Først derefter skal du differentiere


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. april 2012 af fosfor (Slettet)

Højden er h, længden er 6 x og bredden er x.


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Kassens dimensioner er jo x , 6x og h . Dens rumfang er derfor

V = x·6x·h = 6·h·x2 ,

hvilket var, hvad man skulle vise.

Du har ikke forstået fremgangsmåden i #1. Man skal benytte, at O = 80m2 til at udtrykke h ved x, og dette indsættes så i udtrykket for V, således at V skrives som funktion af x alene.

Med O = 6x2 + 8hx = 80 fås

h = (80 - 6x2) / (8x) ,

der så indsættes i V = 6hx2 .


Svar #8
30. april 2012 af jokoloko45 (Slettet)

Okay, jeg må prøve at rode lidt med det, tak for svarene...


Skriv et svar til: Matematik B - optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.