Matematik

division med brøker

01. maj 2012 af KnudDenStore (Slettet) - Niveau: 8. klasse

når der står  7 : 3/2 ved jeg kan man gøre sådan 7 * 2/3 og resultatet bliver det samme..

men hvad så når der står 3/5 : 3 ? Når jeg taster det ind på lommeregneren er resultatet 1/5, hvilket svaret ikke er hvis jeg siger 5/3*3 
 

-------
5/3 <---- fem tredjedele 


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. maj 2012 af Nishani (Slettet)

Det kan du nemlig ikke gøre. Når du divider et tal med en brøk,

kan du gange med den omvendte brøk, som du selv har gjort øverts,

men når du divider en brøk med et tal skal du gange nævneren med tallet altså (5*3) som giver 15

så nu står der 3/15, du kan derefter forkorte det så der står 3:3 = 1  15:3=5  så nu har du altså svaret 1/5...

 

men for at gøre de tlidt hurtigere kan starte med at dividere 3 med 3 altså tælleren med tallet, da 3 går op i 3

så kommer du direkte til svaret:  3/3 = 1 

3/5 : 3  = 1/5


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. maj 2012 af SuneChr

(a / b) / (c / d)  =  (a·d) / (b·c)

Et helt tal p kan altid skrives som  (p / 1)  (udtales "p-hele").


Skriv et svar til: division med brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.