Matematik

Haster - bestem ligning for cirkeltangent

01. maj 2012 af Star04 (Slettet) - Niveau: A-niveau
Denne opgave driller mig:    En cirkel har ligningen (x + 4)2 + (y-2)2 = 25. Punktet Q har x-koordinaten - 5/2. Bestem en ligning for cirkeltangenten Q.    Hvad gør jeg når jeg kun har x-værdien? 

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2012 af peter lind

når du skriver "Bestem en ligning for cirkeltangenten Q." er det noget vrøvl. Q er et punkt ikke en tangent. Der menes muligvis at Q er et punkt på cirklen, og du skal finde tangenten til cirklen i Q. I så fald kan du indsætte x koordinaten i cirklens ligning og deraf finde y værdien. Det vil give to mulige y værdier med mindre der nogen yderliger oplysninger i opgaven som begrænser dette.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Aflæs centrum (ud af parenteserne).

Indsæt Qx i ligningen for at finde Qy.

find hældningen af linjen fra centrum til Q.

Benyt at tangenten er vinkelret på denne, dvs. αt = - 1/α.

Find så forskriften for tangenten.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Alternativt: isoler y i ligningen, og find y ' (-5/2)  for hver af de to løsninger til y. Find derefter Qy og forskriften. 


Svar #4
01. maj 2012 af Star04 (Slettet)

#1


Når okay. men min bog siger det hedder cirkeltangent. :D Men jeg forstår godt hvad du mener. Kan jeg godt sige -2.5 i stedet for -5/2 da det er nemmere at sætte ind i en ligning? jeg udregner den jo bare. 

 

Svar #5
01. maj 2012 af Star04 (Slettet)

#3 Hvad er y '? Har aldrig hørt eller lært noget om det? Men mange tak fordi du gad at hjælpe. :)

 

Brugbart svar (0)

Svar #6
01. maj 2012 af mathon

 

                             dy/dx = - (x+4) / (y-2)

                             y - 2 = ±√(25 - (-2,5+4)2)

                             y = 2 ± √(25 - (-2,5+4)2)

 

tangentligning:
                             y = (dy/dx)·(x+2,5) + 2 ± √(25 - (-2,5+4)2)


Svar #7
01. maj 2012 af Star04 (Slettet)

Tusind tak :) 

Skriv et svar til: Haster - bestem ligning for cirkeltangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.