Filosofi

Nietzsche - værdiomstyrtning i det moderne samfund

05. maj 2012 af amhve (Slettet)

Hej alle
Jeg er i gang med at skrive en opgave, hvor jeg skal diskutere hvorvidt man kan se værdiomstyrtningen i det moderne samfund.
Mit problem er, at jeg ikke helt forstår spørgsmålet. "værdiomstyrtning".. hvad vil det sige? 
1) Skal jeg diskutere hvorvidt samfundet værdier i dag er værdiløse ud fra Nietzsches synspunkt 
2) er værdiomstyrtning = værdiomvending, hvor jeg skal diskutere hvorvidt menneskets værdier har ændret sig i forhold til at mennesket førhen betragtede det hinsidige som noget der havde stor værdi, hvor det nu er livet i dennesidigheden der betyder mest? 

ps: hvis det er 1), der er rigtig. Kan i så komme med nogle bud på, hvad det er, der har gjort værdierne i det moderne samfund værdiløse i forhold til Nietzsche? Vil umiddelbart tro at det har noget at gøre med, at vores store forbrug fjerner fokus fra den rent menneskelige udvikling, da forbrug som sådan ikke forhøjer vores evne til at udøve vilje til magt, men blot er et symbol på at det moderne menneske følger andres fortolkning af verden ved heletiden at købe ting, som samfundet siger vi har brug for. :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. maj 2012 af jnl123

Jeg har ikke læst Nietzsche, men jeg forstår begrebet "værdiomstyrtning" som: når fælles værdier i et samfund langsomt "ødelægges" og "udskiftes" med nye værdier i takt med at befolknings-generationer udskiftes. Her er der så faktorerer som nye teknologier, et samfunds generelle tryghed (politisk ro, økonomisk velstand og trusler fra andre lande) og f.eks. globalisering.

Danmark er et meget godt eksempler på samfund, hvor tidligere værdier/kulturer/traditioner langsomt forsvinder. Der er færre og færre der er kristne f.eks. og folk får færre børn i gennemsnit og flere enlige mennesker. Langt de fleste mennesker i DK idag har tv, internet, mobiltelefon (de nye generationer er vokset op med disse teknologier som en selvfølge, men for bare 30 år siden skulle man sende breve med almindelig post og man kunne kun ringe til folk hvis de var i nærheden af deres fastnet-telefon - prøv og tænk på hvor stor en forskel det gør i et samfund). Da Nietzsche levede var der ikke engang fastnet-telefoner.

Danmark er et af de tryggeste, frieste og rigeste lande i verden, og derfor er der ikke så mange mennesker der i dag befinder sig i overlevelses-kategorien. Når folk ikke er tvunget til at bruge deres liv på at overleve, så begynder de typisk at realisere sig selv, f.eks. karrieremæssigt eller økonomisk (se evt. Maslows pyramide)

Globaliseringen og den lette adgang til medier gør, at flere kulturer bliver blandet. Det er også med til at ændre et samfunds værdier.

 


Skriv et svar til: Nietzsche - værdiomstyrtning i det moderne samfund

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.