Kemi

Kogepunkter på Methanal og Ethan

08. maj 2012 af idalarsen95 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen, 

Sidder lige med et spørgsmål i min kemiaflevering, som jeg har lidt svært ved at finde svar på. Håber i kan hjælpe. 

De to stoffer, der er tale om i spørgsmålet er Methanal og Ethen:

-  Hvilket af de to stoffer har det højeste kogepunkt? Svaret skal begrundes.

 

Jeg har læst mig frem til at det er Methanal, der har det højeste kogepunkt, men mangler dog en begrundelse..

 

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. maj 2012 af mathon

                ethen
                               H3C = CH3                er helt symmetrisk dvs uden polarisering


                methanal          H - C = O       er polariseret og må antages at have det højeste kogepunkt
                                               |
                                              H


Svar #2
08. maj 2012 af idalarsen95 (Slettet)

tak..

Har skrevet dette indtil videre:

Methanal har det højeste kogepunkt grundet polariteten af C(=O)H-bindingen, som gør at stoffet kan danne de stærke dipol-dipolbindinger. Det har altså lettere ved at indgå i andre intermolekylære bindinger i forhold til Ethen. Dog er det ikke london-bindinger, der er skyld i forskellen på kogepunkterne, da størrelsen og antallet af elektroner er ens i Methanal og Ethen.

Det er noget jeg har læst mig frem til... synes dog at jeg modsiger mig selv idet at jeg skriver det er grundet dipol-dipol-bindingen, og derefter at london-bindingen ikke har en effekt?


Skriv et svar til: Kogepunkter på Methanal og Ethan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.