Fysik

Elastisk stød

10. maj 2012 af tobl2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har lige et lille spørgsmål.

Jeg har lavet et forsøg med en hoppebold, og vil tl at beskrive den. Er lidt i tvivl om det er et elastisk stød når en hoppebold rammer jorden. Selve hoppebolden retter sig jo ud igen uden at blive deformede. Dog alligevel mister den jo kraft.

Håber der er nogen der kan forklare mig det

 

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. maj 2012 af peter lind

Den mister ikke kraft men energi. I et elastisk stød bevares den kinetiske energi så det er et uelastisk stød. Det er egentlig mere noget om hvad man mener med orden elastisk og uelastisk.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2012 af mathon

stødtallet k, der angiver graden af elasticitet, lader sig eksperimentelt bestemme. Man lader en kugle falde
                    på en plade af samme materiale med glat overflade og med efterfølgende opspring af kuglen.

                    k er da kvotienten mellem kuglens opspringshastighed og nedfaldshastighed

med
               v1    hastighed før stødet
               v2    hastighed efter stødet
               h1     faldhøjde
               h2    opspringshøjde
               k     stødtal

gælder
                                     k = v2 / v1               af   v = √(2gh)
haves
                                     k = √(2gh2) / √(2gh1)
eller
                                     k2 = h2 / h1


elastisk stød og uelastisk stød er særtilfælde af delelastisk stød

                                    
                                     0 = k       :    uelastisk stød
                                     0 < k < 1 :    delelastisk stød
                                           k = 1 :    elastisk stød

Stødtallet k er ikke en specifik materialekonstant men afhænger også af v1.

Ovenstående gælder kun for det centrale stød

                                  
 


Skriv et svar til: Elastisk stød

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.