Dansk

Hjælp til at analysere?

10. maj 2012 af Givenhånd (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej! Er der nogen, der kan hjælpe med at analysere salmen " At sige verden ret farvel"?? - Det for første gang jeg skal prøve en mundtlig prøve....:s Så ved ikke, hvordan jeg gør det her...

 

Håber nogen vil hjælpe! 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. maj 2012 af 123434 (Slettet)

At sige verden ret farvel
Tekst: N. F. S. Grundtvig, 1845
Melodi: Thomas Laub, 1921

At sige verden ret farvel
i livets gry og livets kvæld
er lige tungt at nemme.
Det lærtes aldrig her på jord,
var, Jesus! ej du i dit ord
hos os, som du er hjemme.

Hvor tit hos dig end trøst jeg fandt,
når hjertet skjalv, og gråden randt,
og verdens bølger bruste,
ved støvet hænger dog min sjæl,
og slangen bider i min hæl,
skønt du dens hoved knuste.

O Jesus, Herre, broder sød!
du kender bedst den bitre død,
du har den overvundet.
Vor skabning grant og kender du,
ved godt, vi alle ser med gru
vort timeglas udrundet.

O, kom du, som engang, jeg ved,
du i din Faders herlighed
skal klart dig åbenbare,
var det i gry, var det i kvæld,
jeg skyndte mig med kort farvel
i sky til dig at fare.

Men kommer døden førend du,
kom da i løn, og kom i hu,
hvor mørkt der er i graven!
Omstrål mig, så jeg glemmer den,
salv øjet på din syge ven,
så jeg kan se Guds-haven!

Kom i den sidste nattevagt
i en af mine kæres dragt,
og sæt dig ved min side,
og tal med mig, som ven med ven,
om, hvor vi snart skal ses igen
og glemme al vor kvide!

Kom, som du vil! jeg ved det vist,
du selv har sagt, at her og hist
du kendes vil på røsten:
den røst, hvorved, trods verdens larm,
os hjertet brænde kan i barm
og smelte hen i trøsten.

O, lad mig i min sidste stund
det høre af din egen mund,
som ånd og liv kan tale:
hvor godt der er i Himmerig,
og at du stol har sat til mig
i dine lyse sale!

Før døden med sin istap hånd
gør skel imellem støv og ånd,
bortvifter hjertets varme,
indslumre skal jeg da med lyst,
som barnet ved sin moders bryst,
i dine frelser-arme.

Mit bud: At døden kommer vi alle til at opleve. Vi dør selv engang, men vi kommer også til at opleve, at andre dør. Men hvis vi tager en snak om de ting, der er svære, kan det være en hjælp. Vi kommer alle til at møde Jesus.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2012 af 123434 (Slettet)

1 og 2 strofe

Gry=Morgen, livets start altså fødslen

Kvæld=aften( alderdommen)

Lige meget hvor gammel personen er, er det svært at sige farvel.

Slangen bider i min hæl. Et billede på arvesynd og dødelighed.

3 strofe

Du kender bedst den bitre død. Refererer til Jesus´s død og nedfart til himmelriget.

grant-klart

4 og 5 vers

i sky til dig. Farer væk, rejse

I løn=i skjul

6 og 7 vers

dragt-i skikkelse

kvide-sorg

vist og sikkert-på jorden og i himlen


Svar #3
11. maj 2012 af Givenhånd (Slettet)

Tusinde tusinde tak! :) - Hvad mener de med, at der er billedsprog i digtet?:s Forstår det ikke helt...


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. maj 2012 af 123434 (Slettet)


Skriv et svar til: Hjælp til at analysere?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.