Kemi

Husholdningseddike - rapport

13. maj 2012 af Star04 (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hej alle.   Jeg sidder med en rapport hvor formålet er at bestemme  eddikesyreprocenten i husholdningseddike ved en kolorimetrisk titrering. Udover selve rapporten, er der et par punkter som jeg skal have med i rapporten.    Særlige krav til rapporten
• Under afsnittet Teori skal definitionen på syrer og baser, definitionen på pH og kolorimetrisk titrering omtales.
• Under afsnittet Diskussion skal masseprocenten af eddikesyre i husholdningseddike beregnes, eventuelt efter følgende fremgangsmåde:
1. Beregn ud fra det gennemsnitlige volumen af 0,100 m NaOH den tilsatte stofmængde NaOH.
2. Opskriv reaktionsskemaet for reaktionen mellem CH3COOH og NaOH. Opskriv både et ionreaktionsskema og et reaktionsskema med stofformler.
?3. Beregn stofmængdekoncentrationen af CH3COOH i såvel den fortyndede som den ufortyndede husholdningseddike. 
4. Beregn masseprocenten af CH3COOH i husholdningseddike, når det oplyses, at denne har en densitet på 1,02 g/ml.
• Sammenlign den beregnede masseprocent med den værdi, der kan aflæses på hus- holdningseddikens etiket.
• Kommentér på forskellen mellem de tre koncentrationsangivelser.
• Beregn forskellen mellem det største og det mindste volumen tilsat NaOH og divider denne differens med det gennemsnitlige volumen, dvs.    Vmax − Vmin/V.gnsn.
Hvad er denne størrelse udtryk for?   Nogle der kan hjælpe mig med  nr. 4 i punkt 2? den med densiteten. Den har drillet mig rigtig meget. Har også set på andre rapporter for at se eksempler, men det giver ingen mening med det jeg har.    Jeg vedhæfter forsøgsvejledningen så I bedre kan forstå det og se hvad jeg mener. 
Vedhæftet fil: Rapport Eddike.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2012 af mathon

    du oplyser intet om volumen eddiskesyre


Svar #2
13. maj 2012 af Star04 (Slettet)

#1

Første titrering:


Væskens starttilstand i burette er 0.
Væskens sluttilstand i burette 18,8.


Anden titrering:

Væskens starttilstand i burette er 0.

Væskens sluttilstand i burette 18,4

Tredje titrering:

Væskens starttilstand i burette er 0.

Væskens sluttilstand i burette er 18,5.

Fjerde titrering:


Væskens startilstand i burette er 0.

Væskens sluttilstand i burette 18,4.

Det gennemsnitlige volumen af mine forsøgsresultater: 18,8+18,4+18,5+18,4 = 74,1. 74,1/4= 18,525.

 

CH3COOH + NaOH > CH3C00Na + H20

V (NaOH)=  18,525 ml  ≈ 0,0108525L

C (NaOH)= 0,100 M

n= C*V = 0,018525L * 0,100M = 0,0018525 mol ≈ 0,002mol

n (NaOH) = 0,002 mol

Dette skrev du i mit andet forum.

Vmiddel = (sum({18.8,18.4,18.5,18.4})/4) mL = 18.525 mL

                                      n(NaOH) = Vmiddel · c = (0,018525 L) · (0,100 mol/L) = 0,0018525 mol

som ækvivalerer
                                      0,0018525 mol CH3COOH
som ækvivalerer
                                      m(CH3COOH) = n·M = (0,0018525 mol) · (60,052 g/mol) = 0,111246 g

Nu mangler jeg densitet, hvilket er det jeg er gået i stå med, og derfor håber du kan hjælpe. 

 

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2012 af mathon

3. 

"Beregn stofmængdekoncentrationen af CH3COOH i såvel den fortyndede som den ufortyndede husholdningseddike.
"

                                      her skal volumen være oplyst


Svar #4
13. maj 2012 af Star04 (Slettet)

#3


Men det har jeg jo? 

 

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. maj 2012 af mathon

 

                         ...det hjælper jo ikke, at du ikke har videregivet oplysningen!


Svar #6
13. maj 2012 af Star04 (Slettet)

#5 

det har jeg da? :) Undskyld, jeg har bare stress på, og jeg forstår ikke punkt 4. 

 

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. maj 2012 af mathon


Svar #8
13. maj 2012 af Star04 (Slettet)

 #7

Har nogenlunde forstår det nu, tak. Min masse% bliver på 4,4 %. Og eddikeflasken har 5 %. Hvad kan grunden være til at det er sådan? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. maj 2012 af mathon

                       ...forskellen i medtagne antal decimaler i beregningen


Svar #10
15. maj 2012 af Star04 (Slettet)

Tak :)


Skriv et svar til: Husholdningseddike - rapport

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.