Matematik

Analytisk geometri mellem kugle og linje

17. maj 2012 af Formelsamling (Slettet) - Niveau: A-niveau

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2012 af mathon

skæring kræver

                                   x2 + 2x + y2 - 6y = 15    og   y = (1/2)x + 1

hvorfor
                                   x2 + 2x + ((1/2)x + 1)2 - 6·((1/2)x + 1) = 15             som reduceres til

                                   x2 - 4 = 12
 


Svar #2
17. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Hvordan bestemmer du y ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. maj 2012 af mathon

nemmest
                    af
                           y = (1/2)x + 1 = (1/2)·(-4) + 1 = -1

                           y = (1/2)x + 1 = (1/2)·(4) + 1 = 3                   da fællespunkterne ligger på begge grafer

 


Svar #4
17. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Jeg mener, hvordan bestemte du y til at være y = (1/2)x + 1?

Hvilke ligning løste du?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. maj 2012 af mathon

   isoler y i
                           x - 2y + 2 = 0


Svar #6
17. maj 2012 af Formelsamling (Slettet)

Har løst opgave a)

Hvad gør jeg i opgave b) ? Jeg har ikke været ude for, at skulle bestemme en ligning for en tangent som tangere en cirkel.


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. maj 2012 af mathon

røringspunktet (-4,-1)
ligger på nedre
halvcirkel af
                                          (x+1)2 + (y-3)2 = 52

dvs med ligningen

                                         f(x) = y = 3 - √(25 - (x+1)2)       

og
                                         f '(x) = -(1/(2√(25 - (x+1)2))) · (-2(x+1))  =  (x+1) /√(25 - (x+1)2)

                                         f '(-4) = (-4+1) /√(25 - (-4+1)2) = -3 / √(16) = -(3/4)

tangentligning i
(-4,-1):
                                         y = f '(-4)·(x-(-4)) +(-1)

                                         y = -(3/4)·(x+4) - 1

                                         y = -(3/4)x - 4

                               


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. maj 2012 af mathon

alternativt
           en cirkel med ligningen

                                                      (x-a)·(x-a) + (y-b)·(y-b) = r2    
har i (xo,yo)

           tangentligningen
                                                      (xo-a)·(x-a) + (yo-b)·(y-b) = r2   
som specifikt giver
                                                      (- 4+1)·(x+1) + (-1-3)·(y-3) = 25

                                                       -3·(x+1) - 4·(y-3) = 25

                                                       4·(y-3) = -3x - 3 - 25

                                                       4·(y-3) = -3x - 28

                                                       y - 3 = -(3/4)x - 7

                                                       y = -(3/4)x - 4

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. maj 2012 af mathon

korrekt overskrift:
                                 analytisk plangeometri _cirkel-linje


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. maj 2012 af mathon

alternativ_2:

           når Po = (-4,-1)

           haves, at vektor
                                          PoC = [3,4] er normalvektor til tangenten i Po

           når Q = (x,y) er et vilkårligt punkt på tangenten er vektor

                                          PoQ = [x+4,y+1]

          retningsvektor for tangenten i Po
 
punkterne på tangenten i Po
kan derfor beskrives

                      t:   {Q(x,y) | PoCPoQ = 0}

                                         [3,4] • [x+4,y+1] = 0

                                         3(x+4) + 4(y+1) = 0

                                         3x + 12 + 4y +4 = 0

                                         3x + 4y +16 = 0

                                         4y = -3x -16

                                         y = -(3/4)x - 4

 

 


Skriv et svar til: Analytisk geometri mellem kugle og linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.