Matematik

Differentiering af langt udtryk

18. maj 2012 af wonk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg sidder med et lidt kompliceret udtryk, som jeg håber der er nogle der kan hjælpe med. Jeg skal finde den afledede finktion for f:

f(x) = (ln(x)2-5x+4) * (ln(x)2-5x+6)

Mit primære problem er at jeg ikke er helt med på hvordan jeg skal gribe den an. Skal jeg først benytte produktreglen, eller skal jeg starte med at udregne de sammensatte funktioner?

På forhånd tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt først reglen for differentiation af et produkt, og differentier så hver faktor i produktet.

Der er nu ikke meget "Videregående" i denne opgave. Der benyttes grundlæggende regler for differentiation af funktioner.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. maj 2012 af YesMe (Slettet)

Lad u = ln(x)2 - 5x + 4

f(x) = u·(u + 2) = u2 + 2u


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Efter den sidste linie skal man så benytte, at u er en sammensat funktion af x .


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

# 0

Opgaven er misforståelig -

Er fx. første led ln(x2) eller er det (ln(x))2

Brug parenteser rigtigt, så der ikke er tvivl om, hvad der menes      ;-)


Svar #5
18. maj 2012 af wonk (Slettet)

Andersen11: Tak for svar.

Helt konkret er jeg stadig i tvivl (får et forkert resultat i enden).

Jeg starter med produktreglen - og skal derfor starte med at differentiere (ln(x)2-5x+4). Men netop denne funktion indeholder jo en anden sammensat funktion. Hvordan kan jeg lade denne være, hvis jeg skal differentiere produktet først, og den sammensatte funktion bagefter? Umiddelbart ville mit bud være: 2ln(x)*1/x-5

Jeg vedlægger min udregning som vedhæftet fil (nemmere og mere overskuelig end at skrive den ind her). I må meget gerne rette mig hvor jeg laver fejl.

Vedhæftet fil:studieportalen1.docx

Svar #6
18. maj 2012 af wonk (Slettet)

Krabasken: ikke ln til x kvadreret, men kvadraten af ln til x. Altså (ln(x))^2


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Okay - that's better    ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. maj 2012 af YesMe (Slettet)

f(x)   = (ln(x)2-5x+4) · (ln(x)2-5x+6)

        =            n           ·      m

f'(x)  =  n'·m + n·m'

Det tager sindsyg lang tid


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er ikke differentieret korrekt . Du benytter en anden funktion end den, der er angivet her i #0.

Vi har:

f(x) = (ln(x)2 -5x +4) · (ln(x)2 -5x +6) ⇒

f '(x) = (2·ln(x)/x -5) · (ln(x)2 -5x +6) + (ln(x)2 -5x +4) · (2·ln(x)/x -5)

        = (2·ln(x)/x -5) · (2·ln(x)2 -10x +10)

Det er pænt faktoriseret, så man kan se på løsninger til ligningen f '(x) = 0 .


Svar #10
18. maj 2012 af wonk (Slettet)

YesMe: tak for dit svar, men jeg er allerede klar over produktreglen. Jeg er bare i tvivl om hvordan jeg håndterer det med de(n) sammensatte funktion(er) (ln(x))2

:)


Svar #11
18. maj 2012 af wonk (Slettet)

Andersen11: ja for fanden :) havde skrevet en fejl i #0. Funktionen i dokumentet er den korrekte


Svar #12
18. maj 2012 af wonk (Slettet)

med andre ord: f(x) = ((ln(x))2-5*ln(x)+4) * ((ln(x))2-5*ln(x)+6)

beklager!


Svar #13
18. maj 2012 af wonk (Slettet)

de sene timer sætter sine præg! fandt nogle fejl i dokumentet... her er det rettet

Vedhæftet fil:studieportalen1.docx

Brugbart svar (1)

Svar #14
18. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

OK. Så får man

f(x) = (ln(x)2 -5ln(x) +4) · (ln(x)2 -5ln(x) +6) ⇒

f '(x) = (2·ln(x)/x -5/x) · (ln(x)2 -5ln(x) +6) + (2·ln(x)/x -5/x) · (ln(x)2 -5ln(x) +4)

        = (2·ln(x)/x -5/x) · (2·ln(x)2 -10·ln(x) +10)

        = 2·(2·ln(x) -5) · (ln(x)2 -5·ln(x) +5) / x

Der er ingen grund til at gange det mere ud, hvis man skal benytte det til at løse ligningen f '(x) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Fordelen ved udtrykket i #14 er, at man umiddelbart kan løse ligningen f '(x) = 0, idet nulreglen giver to ligninger i ln(x) .


Svar #16
19. maj 2012 af wonk (Slettet)

#14

Mange tak. Den afledte funktion skal dog ikke bruges til at løse ligningen f'(x)=0, men mon ikke udtrykket er simpelt nok til at score fuldt point til en eksamen...

Det er sjovt du nævner det med at finde rødderne i polynomiet! Du lyder til at have helt styr på det, så tillad mig at spørge om noget andet.

Jeg har funktionen g(x)=(x2-5x+4)(x2-5x+6). Opgaven lyder på at jeg skal løse ligningen f(x)=0. Hvordan faktoriserer jeg denne funktion med henblik på at aflæse rødderne?


Brugbart svar (0)

Svar #17
19. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Funktionen er jo allerede faktoriseret i to 2.-gradspolynomier. Rødderne i g(x) findes som foreningsmængden af rødderne i de to 2.-gradspolynomier. Brug nulreglen til at indse det.

Hvis polynomiet kaldes g(x), skal man sikkert løse ligningen g(x) = 0 , ikke f(x) = 0 .


Svar #18
19. maj 2012 af wonk (Slettet)

#17.

Jeg har prøvet at løse opgaven:

g(x)=(x2-5x+4)(x2-5x+6)=(x-1)(x-4)(x-2)(x-3)

Er rødderne så hhv. -1, -4, -2, -3?

I så fald er det meget nemmere end jeg troede :) Så det ville være en fin afslutning på fredag aften!


Svar #19
19. maj 2012 af wonk (Slettet)

Rettelse! Røddere er selvfølgelig hhv, 1, 2, 3 og 4, ikke sandt (fortegnsfejl!)


Brugbart svar (1)

Svar #20
19. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#19

Ja, det er helt korrekt (svaret i #19).


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.