Matematik

Skæring mellem linje og plan

23. maj 2012 af Mads_Kronborg (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa folkens

Jeg har et lille problem, som jeg håber i kan hjælpe med.

 

Jeg skal forklare "skæring mellem linje og plan", vi har gennemgået det, men det var bare sån hurtigt, og der står ikke rgtig noget i vores bog.

 

Kan i lige forklare hvordan man gør?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

I rumgeometri kan en linies forhold til en plan deles i følgende tilfælde:

1) Hvis liniens retningsvketor er vinkelret på planens normalvektor, har linien enten ingen punkter fælles med plane, eller linien ligger helt i planen.

2) Hvis liniens retningsvektor ikke er vinkelret på planens normalvektor, skærer linien planen i netop eet punkt.

Man finder mulige skæringspunkter ved at indsætte et punkt på linien givet ved en parameterværdi i planens ligning. Dette giver en ligning i parameteren, og en eller flere mulige løsninger er da parameterværdier for liniens skæringspunkt(er) med planen.


Svar #2
23. maj 2012 af Mads_Kronborg (Slettet)

glemte lige at skrive det var et mundtlig eksamens spørgsmål


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Du stiller ligningerne op for planet og linjen og finder løsningen på de 2 ligninger med 2 ubekendte.

Altså først parametriserer du linjen som i at x = Ax+ Bxt og også for y og z.

Således har du:

x = Ax+ Bxt

y = Ay+Byt

z = Az+Bzt

Så skriver du planen som x,y,z og sætter de ovenstående ind, dermed har du et t du kan isolere og sætte ind i ovenstående igen for at finde skæringspunktet (x,y,z)


Svar #4
23. maj 2012 af Mads_Kronborg (Slettet)

#3 det forstår jeg ikke noget af?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Et punkt P(x,y,z) på linien har formen

OP = OP0 + t·r , t ∈ R

hvor P0 er et punkt på linien, og r er en retningsvektor for linien.

Planens ligning har formen 

Q0Pn = 0 ,

hvor Q0 er et fast punkt i planen, og P er et generelt punkt i planen .

Man finder derfor et skæringspunkt mellem linien og planen ved at søge efter punkter P på linien, der også opfylder planens ligning, dvs. punkter P, der opfylder

Q0Pn = (Q0O + OP) • n = Q0On + (OP0 + t·r)•n = 0 , dvs

rn = (-OP0 - Q0O)•n = -Q0P0n , eller , hvis rn ≠ 0,

t = P0Q0n / (rn)


Svar #6
23. maj 2012 af Mads_Kronborg (Slettet)

skal man også illustrere det til eksamen? Jeg prøver at gøre det nu men ved ikke helt hvordan.


Svar #7
23. maj 2012 af Mads_Kronborg (Slettet)

Ingen kommentar?... det kun lige det sidste jeg har et problem med.


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er da altid en god ide at lave en skitse, en perspektivisk tegning med en plan og en ret linie, hvor man indtegner normalvektor og retningsvektor.


Skriv et svar til: Skæring mellem linje og plan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.