Matematik

Opgave 14, STX, matematik A

28. maj 2012 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF12/Proever%20og%20eksamen/120525%201stx121%20MAT%20A.ashx

Hvordan løses opg 14 b i dette eksamenssæt vha. seperation af variable. Jeg kan godt løse den på andenvis. Er der nogen, der kan give en detaljeret gennemgang. (Forstod ikke din forklaring i den anden tråd Andernsen11)


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Se https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1197928&page=2 #36

Hvad forstår du ikke her?

Man har differentialligningen

dh/dt = 0,045·(5,24/0,045 - h) = -0,045·(h - 1048/9)

dvs

d(h - 1048/9)/dt = -0,045·(h - 1048/9) ,

dvs en differentialligning af formen

dy/dt = -a·y ,

med løsningen

y(t) = c·e-at ,

hvor y(t) = h(t) - 1048/9 , og a = 0,045 .


Svar #2
28. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Jeg forstår ikke hvad du gør her:

dh/dt = 0,045·(5,24/0,045 - h) = -0,045·(h - 1048/9)

dvs

d(h - 1048/9)/dt = -0,045·(h - 1048/9)

Sætter du bare y = (h - 1048/9)?

Jeg kan godt se, at det passer, således at du kan bruge løsningsformlen.


Svar #3
28. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Desuden kan jeg heller ikke se, hvor du separerer de variable. Jeg er dog heller ikke så fortrolig med metoden, da den ikke er pensum.


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis man lægger en konstant til en funktion, har denne funktion samme differentialkvotient som den oprindelige funktion. Derfor er

dh/dt = d(h - 1048/9)/dt ,

og sætter man så y = h - 1048/9 , har ligningen så formen

dy/dt = -0,045·y .

Den oprindelige ligning

dh/dt = 5,24 - 0,045·h

har formen

dh/dt = b + a·h

og mange har lært den færdige løsningsformel for denne differentialligning.


Svar #5
28. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Nå okay. Nu ser jeg lyset i dine udregninger. Jeg har nemlig selv lært løsningsformlen til en differentialligning af typen

y' = b - ay

den er nemlig

y = b/a + c*e-ax

Men jeg kan se, at du bare prøver at forsimple udtrykket så vi får en differentialligning af typen

y' = k*y

som har en endnu nemmere løsningsformel, nemlig den du angiver.


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er helt korrekt. Hvis jeg ikke kan huske en færdig løsningsformel som her, er det ofte hurtigere for mig at løse ligningen igen end at begynde at slå formlen op et sted.


Svar #7
28. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Mange tak.


Skriv et svar til: Opgave 14, STX, matematik A

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.