Fysik

Fysik A stx 6. juni 2012 facits

07. juni 2012 af Emmmer (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

 

Jeg har lige været op til fysik skriftlig d. 6. juni 2012, og kunne godt tænke mig facits til opgavesættet for at finde ud af hvor jeg ca. ligger.

Jeg var oppe i det her eksamenssæt:  

http://uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF12/Proever%20og%20eksamen/120607%202stx121_FYS_A.ashx

Det behøver ikke at være udregninger. Bare facits, hvis der er nogen der har dem?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. juni 2012 af Jerslev

#0: Af dovenskab har jeg ikke gidet lave beregninger, men her er fremgangsmåderne:

1a: Joules lov.

1b: 19kWh / 25 kWh

1c: Plot F som funktion af v^2 og aflæs hældningskoefficienten. I denne indgår formfaktoren sammen med andet.

2a: Bestem trykforskellen mellem de to niveauer og omregn denne til en kraft.

3a: Massen er ens. Det betyder, at startaktiviteten er den samme. Tidsforskellen mellem de to aktiviteter vha. henfaldsloven.

3b: Benyt tallene til at finde aktiviteten og slå henfaldskonstanten op i databogen. Beregn antallet af kerner og omregn til gram.

4a: v = s/t

4b: Aflæs den største kraft, løberen påvirkes af og omregn til acceleration vha. Newtons anden lov.

4c: "tæl tern". Omregn hvor stor en hastighed hver tern giver og tæl mængden af tern.

5a: E = ½mv^2

5b: Newtons tyngdelov.

5c: Energibevarelse. Beregn den totale energi for sonden vha. opgave a) og benyt energibevarelse til at bestemme den kinetiske energi i punktet, hvor den er længst væk.

6a: Stefan-Blotzmanns lov.

6b: Afstandskvadratloven.

7a: ... afhænger af hvem man er.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
07. juni 2012 af Emmmer (Slettet)

Tak for det!

Jeg har brugt de samme fremgangsmåder i alle spørgsmål pånær 5c. Der er har sagt at produktet af afstanden fra Messenger til Merkur og hastigheden var konstant pga. Keplers 2. lov. Ved ikke om det giver det rigtige resultat.

I 4c talte jeg også tern, og sagde at arealet under kraftgrafen var lig arbejde, men er det rigtigt når der er tid henad x-aksen? 


Brugbart svar (2)

Svar #3
07. juni 2012 af Jerslev

#2: Nej, det giver ikke arbejde. Du ganger i så fald kraft med tid, og idet kraft er impulsændring pr. tid får du i virkeligheden en impuls ud af det. Newton gange sekunder giver ikke Joule.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. juni 2012 af placebo321 (Slettet)

Hvor forkert er det at regne 5 c ud fra en antagelse om, at den næsten udfører en cirkelbevægelse? Og hvad mener du med trykforskellen i 2a?

Jeg brugte blot, at trykket i en væskesøjle (i det her tilfælde kloaksøjle) er givet ved

pdæksel = patm + ρvand*g*h

patm er trykket ved overfladen. Og derefter kunne jeg vha. radius omregne trykket til en kraft med

F = pdæksel * Adæksel


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2012 af Jerslev

#4: Der står nævnt i opgaven, at bevægelsen er elliptisk. Jeg ville ikke give point for en beregning baseret på jævn cirkelbevægelse, idet hastigheden jo netop er den samme hele vejen rundt.

Mht. 2a, så skal du tænke på, at det er trykket nedefra, der giver anledning til dækslet, der bevæger sig. Det er derfor relevant at beregne trykforskellen på dækslet - oppe fra er det atmosfærens tryk, mens trykket nedefra er atmosfærens tryk + vandsøjlens. Forskellen ganget på arealet giver kraften.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juni 2012 af placebo321 (Slettet)

Ok.

Dækslet bevæger sig ikke? Der står bare en historie om, at nogle dæksler blev skudt ud. I det givne tilfælde er der bare 37,5 meter vand ovenpå dækslet i en søjle. Hvordan ville du udføre beregningerne?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. juni 2012 af Jerslev

#6: Ah, så var det mig, der huskede forkert fra sættet. Det ændrer dog ikke på beregningerne.

Beregningerne består i trykket i en væskesøjle og blot omregne denne til en kraft.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. juni 2012 af placebo321 (Slettet)

Så er mine beregninger vel også rigtige? Jeg har brugt formlen for trykket i en væskesøjle :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. januar 2014 af benjikyster (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. november 2016 af Mikkeldkdk

1 C Hvordan laves den? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. november 2016 af Soeffi

#10 Mener du den her:...?


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. november 2016 af Mikkeldkdk

Ja det gør jeg. Er helt lost


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. november 2016 af Soeffi

#12 

Vær opmærksom på at der er tale om en aerodynamik-opgave og ikke en el-opgave. Har du læst #1?


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. november 2016 af Soeffi

#10

Du skal nok bruge formlen F = (1/2)\cdot \rho\cdot v^2\cdot A\cdot C_w, hvor du skal finde cw. A er bilens tværsnitsareal og ρ er luftens densitet.


Brugbart svar (0)

Svar #15
01. november 2016 af Mikkeldkdk

Vil det sige at jeg skal isolere Cw og så får jeg formfaktoren?


Brugbart svar (0)

Svar #16
01. november 2016 af Soeffi

#15 Cw er formfaktoren

Brugbart svar (0)

Svar #17
01. november 2016 af Mikkeldkdk

Tak for hjælpen, jeg tror jeg har forstået det. Vender måske tilbage 


Brugbart svar (0)

Svar #18
02. november 2016 af Mikkeldkdk

Er den sat korrekt op?


Brugbart svar (0)

Svar #19
02. november 2016 af Soeffi

#18. Hvor får du tallene 0,41723 og 0,12 fra, og hvad er enhederne.


Brugbart svar (0)

Svar #20
02. november 2016 af Mikkeldkdk

0,41 fra den regreasion og 0,12 luftens densitet? måske mig der er ikke helt er med


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.