Matematik

Forkorte differentieret brøk

07. juni 2012 af Allimak28 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Jeg er gået i stå ved en opgave, og håber der er én der kan hjælpe mig ..

(f/g)'(x) = (10e^x)*(e^(2x)+1) - (10e^x)*(2e^(2x))/ (e^(2x)+1)^2

Hvordan forkorter jeg denne? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der er lidt kludder i parenteserne. Det drejer sig vel om f(x) = 10ex og g(x) = e2x + 1 , så

(f(x)/g(x))' = [ 10ex·(e2x + 1) - 10ex·2e2x ] / (e2x + 1)2 = 10·ex·(e2x + 1 - 2e2x) / (e2x + 1)2

                 = 10·ex·(1 - e2x) / (e2x + 1)2


Svar #2
07. juni 2012 af Allimak28 (Slettet)

Tak forhurtigt svar!!

Det er lige præcis det jeg mente. Imponerende! Kan du knytte lidt ord til hvad du gør/tænker de forskellige steder? 


Når jeg sidder med denne: [ 10ex·(e2x + 1) - 10ex·2e2x ] / (e2x + 1)2   , ved jeg slet ikke hvordan jeg skal gribe den an..


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Dér sættes den fælles faktor 10·ex uden for en parentes i tælleren og leddene inde i parentesen
e2x + 1 - 2e2x reduceres så.


Svar #4
07. juni 2012 af Allimak28 (Slettet)

MANGE tak for din hjælp! - ha' en rigtig god aften  : )


Svar #5
07. juni 2012 af Allimak28 (Slettet)

Håber stadig du er derude Andersen11  (: 
 

Jeg skal finde monotoniintervallerne, og vil sætte f'(x) = 0.

 10·e^x·(1 - e^2x) / (e^2x + 1)^2 = 0 

HVORDAN kommer jeg videre herfra? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juni 2012 af nielsenHTX

#5

bemærk at ex aldrig kan blive 0.

løses nemmeste med nul-reglen

altså 10·e^x·(1 - e^2x) / (e^2x + 1)^2 kan kun blive 0 hvis

10·e^x=0 (I) eller 1 - e^(2x)=0  (II)

da ex aldrig kan blive 0 kan 10 gange det heller ikke
fra II fås
e^(2x)=1 ⇔x=0
altså har ligningen
10•e^x•(1 - e^2x) / (e^2x + 1)^2=0
løsningen x=0


Svar #7
07. juni 2012 af Allimak28 (Slettet)

TAK for svar
.. jeg bliver nødt til at spørge - vi lader nævneren være fordi den aldrig må være 0, ikke sandt? Så koncentrerer man sig udelukkende om tælleren?

og kan du knytte et par ord til denne linje:   e^(2x)=1 ⇔x=0 ? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

En brøk er 0, hvis og kun hvis tælleren er 0. For denne brøk er nævneren altid positiv.

Ligningen e2x = 1 løses ved at tage ln() på hver side: ln(e2x) = ln(1) ⇒ 2x = 0


Svar #9
07. juni 2012 af Allimak28 (Slettet)

Tak for jeres tid! - det har hjulpet meget! : )


Skriv et svar til: Forkorte differentieret brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.