Matematik

Regneforskrift for en parabel for stamfunktionen F til f, der opfylder....

31. august 2005 af Aalborg (Slettet)
Ja, så er man tilbage på portalen igen :]
Jeg sidder med en opgave, der har givet mig en del problemer. Den lyder således:

Figuren viser grafen for funktionen:
f(x) = ax^2 + bx + c

Aflæs grafens skæringspunkter med koordinatsakserne, og udnyt dette til at bestemme en regneforskrift for den stamfunktion F til f, der opfylder, at F(-1) = 2

Kan oplyse, at skæringspunkterne er (0,4) og (1,0).

Normalt ville jeg bruge denne formel: a(x-x1)(x-x2)... Men virker jo ikke her. Håber derfor, at I vil hjælpe!!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. august 2005 af Æ-bet-pot-man (Slettet)

Øhh kan du ikke fortælle mig om andengradspolynomiet har toppunt i punktet med koordinatsættet (1,0), for normalt vil en andengradsligning da have to nulpunktet, altså skærer 1. aksen 2 steder.
Andet koordinatet (4) til skæringspunktet med 2. aksen skulle jeg desuden mene måtte være lig c

Svar #2
31. august 2005 af Aalborg (Slettet)

UPS. Jeg har vist lavet en indtastnings fejl. Skæringspunkterne er (0,-4) og (0,1) - Toppunktet kan jeg dog ikke aflæse eksakt.

Svar #3
31. august 2005 af Aalborg (Slettet)

Tænkte nok, at den var svær. Men jeg skal vel finde K på en eller anden måde...

Brugbart svar (0)

Svar #4
31. august 2005 af Æ-bet-pot-man (Slettet)

Okay, såfremt du kan aflæse at grafen for F kun har ét skæringspunkt/berøringspunkt med 1. aksen ved vi at F's d-værdi er lig 0, da kun en andengradsligning med en d-værdi på 0 vil have kun en løsning. Ydermere ved vi at F's c-værdi er lig -4 og vi ved at F(-1)=2.
Ud fra dette kan vi opstille denne udregning (eller hva man kalder det):
F(x) = ax^2 + bx + c og F(-1) = 2 og c = -4
=>
2 = a*-1^2 + b*-1 - 4
<=>
6 = a - b
<=>
b = a - 6

Dette udtryk kan vi indsætte i udtrykket for d (som jo var lig 0)
d = b^2 - 4*a*c = 0 og b = a - 6 og c = -4
=>
(a - 6)^2 - 4*a*-4 = 0
<=>
a^2 + 36 - 12a + 16a = 0
<=>
a^2 + 4a + 36 = 0
<=>
Ingen løsninger


Beklager, jeg giver op. Måske kan mine udregning hjælpe lidt, men ja det er en af de svære opgaver du har fået fat i der

Svar #5
31. august 2005 af Aalborg (Slettet)

Tak for hjælpen Æ-bet-pot-man. Det med K er igen en fejl. Fordi jeg tænkte tilbage på en gammel opgave...

Skriv et svar til: Regneforskrift for en parabel for stamfunktionen F til f, der opfylder....

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.