Matematik
Beregn funktionsudtryk for parabel
Hej
Jeg sidder her med en opgave om en mand der vil opdele sin have i 2 lige store dele.
Jeg får at vide, at bredden er 3 (ud af x-aksen) og længden er 4 (op ad y-aksen), og at parablens toppunkt skal ligge i origo (=nulpunktet).
Opgaven er så at beregne funktionsudtrykket for parablen. Hvordan gør man det?
Jeg har vedhæftet en skitse af koordinatsystemet.
Tak på forhånd
Svar #1
11. juni 2012 af 012343210
1. Du har glemt at vedhæfte din tegning.
2. Der er 2 løsninger, som din tegning måske viser;)
Ud fra din tegning kan du fassætte 3 punkter for din parrabel:
Løsning 1: (0,0), (1½,2), (-1½,2) <- Det hedder stadig et toppunkt selvom det pejer nedaf....
Løsning 2: (0,0), (1½,-2), (-1½,2)
Ud fra de 3 punkter kan du så stille 3 ligninger op med 3 ubekendte (a,b,c)
f(x)=ax^2+bx+c
Yderligere hvis du vil være sikker til sidst kan du løse differentialet i (0,0) og tjekke at det er 0.
f'(x)=½*ax+b.... f'(0)=0
Svar #2
11. juni 2012 af SuneChr
Der er øjensynlig tale om en parabel y = a·x2 hvor a > 0 og med toppunkt (0 ; 0) og som skal gå igennem (3 ; 4) .
Vi har y = ax2 (3 ; 4) indsat heri giver 4 = a·32 a = 4/9 Vi får da y = 4/9·x2 som deler rektanglet i 1.kvadrant
# 0 Men parablen deler ikke rektanglet i 2 lige store dele. Men i 4 + 8
Svar #3
11. juni 2012 af 012343210
Til #1
Jeg kom til at skive +-2 i punkterne, det skal selvfølgelig være -+4 istedet;)
Og prøv lige at tage et billede af opgaven for kan se at #3 og jeg tolker den forskelligt;)
Svar #4
11. juni 2012 af sifsmit (Slettet)
Tak for svarene! Der gik vist noget galt, da jeg oploadede billedet.
Her er opgaven:
En matematiklærer, hr. Mortensen, får en kreativ raptus og deler sin lille køkkenhave op i 2 lige store stykker ved hjælp af en parabel.
Haven er rektangulær med bredden 3m og længden 4m.
Hr. Mortensen vælger at lægge et koordinatsystem med origo i havens nederste venstre hjørne, således at parablens toppunkt ligger i origo, og havens bredde ligger ud af x-aksen.
1) Beregn funktionsudtrykket for hr. Mortensens parabel og tegn haven i fugleperspektiv.
Svar #6
11. juni 2012 af SuneChr
Du skal finde a i ligningen
0 ∫ 2/√a ax2 dx + (3 - 2/√a)·4 = 6 Parablen hedder så y = ax2 hvor a er den netop fundne værdi.
# 5 hvorfra ved du at det er skæringspunkterne med linjen y = 4?
Svar #7
11. juni 2012 af sifsmit (Slettet)
Jeg fandt løsningen i mine egne noter!
Når man kender 3 punkter, som parablen går igennem, kan man bestemme a, b og c og dermed forskriften, ved 3 ligninger med 3 ubekendte. Så du havde ret, 012343210.
Mit nye spørgsmål går så ud på, hvor langt parablen skal gå ud af x-aksen? Den kan jo ikke gå 3 ud, fordi så bliver det ikke 2 lige store dele. Hvordan kan man dele et rektangel op i to lige store dele med en parabel?
Svar #8
11. juni 2012 af SuneChr
Med a = 0,790123 (6 dec.) fås y = 0,790123·x2
Skæringspunktet er da (2,25 ; 4)
Arealet af rektanglet er da delt i to lige store dele, hvilket verificeres ved integration.
Svar #9
11. juni 2012 af sifsmit (Slettet)
#8
Okay, tak. I et af mine eksamensspørgsmål skal jeg redegøre for problematikken i denne opgave. Kan det være dette, der er problematikken?
Skriv et svar til: Beregn funktionsudtryk for parabel
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
