Matematik

Vektorer - 3D bogstaver

12. juni 2012 af hannemawer (Slettet)

Vi har en opgave om 3D bogstaver og vektorer. Vi skal lave vores eget bogstav i et koordinatsystem, vi har valgt bogstavet L. Koordinaterne til bogstavet er (det hele er i cm):

(x,y,z)

a=(0,60,20)

b=(0,20,20)

c=(0,20,70)

d=(0,0,70)

e=(0,60,0)

f=(0,0,0)

Kameraets koordinater er:

c=(2050,0,740)

Derefter skulle vi beregne retningsvektorerne til de forskellige punkter, det har vi fået til:

vektor ac= (-2050;60;-720)

vektor bc=(-2050;20;-720)

vektor cc=(-2050;20;-670)

vektor dc=(-2050;0;-670)

vektor ec=(-2050;60;-740)

vektor fc=(-2050;0;-740)

Så skal vi indsætte t et sted og beregne et eller andet, men det ved vi ikke hvórdan man skal gøre det, og derfor skal vi beregne parameterfremstillingen og skæringen mellem linjen og xy-planen og der ved vi at z=0, håber nogen kan hjælpe, for vi er virkelig gået i stå!! :/

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er noget rod at kalde kameraet ved det samme bogstav som et af punkterne i bogstavet. Det er også svært at hjælpe med en opgave, når du ikke ved, hvad den går ud på. Måske I skal beregne skæringspunkterne mellem synslinierne fra kameraet til hvert punkt og xy-planen?


Svar #2
12. juni 2012 af hannemawer (Slettet)

Kamerets bogstav hedder c i selve opgaven, og punkterne skal hedde a.b,c osv. Det er fordi det er en opgave hvor vi ikke rigtig får af vide hvad man skal, man skal lidt selv regne det ud. Vi ved at man skal indsætte t, og det tal man får ud af det, skal man bruge til at beregne parameterfremstillingen, og derefter kan man beregne skæringen mellem linjen og xy-planen. Men ved du hvordan man beregner skæringspunkterne mellem synslinierne fra kameraet til hvert punkt og xy-planen i dette tilfælde så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er som sagt noget rod, når man giver to forskellige ting det samme navn.

Bestem en parameterfremstilling for hver synlinie og bestem så dens skæringspunkt med xy-planen. Punkter i xy-planen udmærker sig ved, at z = 0 .


Svar #4
12. juni 2012 af hannemawer (Slettet)

Ja, det ved vi godt, men vi ved ikke hvordan man finder det. Det er det der er problemet!?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Kalder vi kameraet for Q er vektoren QA en retningsvektor for synslinien fra kameraet gennem punktet A. Synslinien parameterfremstilling er derfor

[x ; y ; z] = OQ + t·QA

Skæringspunktet mellem synslinien og xy-planen er da det punkt, der har z-koordinat 0, så man bestemmer den værdi af t i parameterfremstillingen, for hvilket z-koordinaten er 0. Indsætter man denne t-værdi for x- og y-koordinaterne, får man x- og y-koordinaterne for skæringspunktet.


Svar #6
12. juni 2012 af hannemawer (Slettet)

Tak for hjælpen, men vi forstår det desværre ikke :-)

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
12. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Med Q som kameraets position, har vi

OQ = [2050 ; 0 ; 740] og QA = [-2050 ; 60 ; -720] , og vi skal løse ligningen

0 = 740 + t·(-720), dvs t = 740/720 = 37/36 .

x- og y-koordinaterne for skæringspunktet med xy-planen er da

xs = 2050 + t·(-2050) = 2050·(1 - t) = -2050/36 ,

ys = 0 + t·60 = 60·37/36 = 370/6


Svar #8
12. juni 2012 af hannemawer (Slettet)

Mange mange tusinde tak, det hjalp os utrolig meget!


Skriv et svar til: Vektorer - 3D bogstaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.