Fysik

Hjælp til fysik

01. september 2005 af 03xbni (Slettet)
Hej.

Jeg sidder og fukler med denne her opgave, som jeg meget gerne ville have lidt hjælp til.

Ejection Seat.

Ejection Seat består af to lodrette 45 m tårne. En stol er forbundet til tårnet med to ens elastikker. Inden start trækkes stolen ned til jorden og holdes fast. To personer tager plads, stolen slippes, og de slynges i vejret. Startaccelerationen er flere gange større end tyngdeaccelerationen.

På en tur bliver to piger udsat for en startacceleration på 47 m/s2. Stolen og pigeerne havde tilsammen massen 140 kg.

a. Beregn størrelsen af den resulterende kraft på stolen med pigerne, umiddelbart efter at stolen er blevet sluppet.

Mit bud:
Fres = m*a => 140 kg. * 47 m/s2 = 6580 N

Er det OK eller skal jeg også tage hensyn til tyngdeaccelerationen.

Brugbart svar (1)

Svar #1
01. september 2005 af Packert (Slettet)

Du tager i princippet hensyn til tyngdekraften, men jeg tror, at sådan som det er formuleret i opgaven (har det samme hæfte), så er der tager højde for alle kræfterne, således at den acceleration der er oplyst, er udtryk for den resulterende kraft.

Så jeg tror dit bud er korrekt!

Brugbart svar (1)

Svar #2
01. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#0: Det er bare F = m*a, som du ganske rigtigt selv forslår!

Brugbart svar (1)

Svar #3
02. september 2005 af Epsilon (Slettet)

Netop oplysningen om startaccelerationen blev fejltolket af flere eksaminander ved studentereksamen i fysik anno 2002. Det _er_ den resulterende acceleration, som du også selv har benyttet i beregningen.

Se eventuelt kommentarerne i daværende års censorrapport;

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen
/censor/rapporter/2002/fysik.pdf

(side 4)

#2: Mon ikke vedkommende _foreslår_ det? ;-)

//Epsilon

Brugbart svar (1)

Svar #4
02. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#3: He, he, jo det er nok bedre at foreslå det! :-)

Skriv et svar til: Hjælp til fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.