Fysik

24 timers Fysik eksamen HJÆLP ASTRONOMI

13. juni 2012 af Jegharbrugforhjælpp (Slettet)

Måne:
1)  Er der måneformørkelse HVER gang der er månen er bagved jordens skygge, eller det det samme princip som solformørkelse hvor jordens bane ikke altid falder sammen med månens..??

                - Kan man se fuldmåne ved måneformørkelse eller kan man kun se at den bevæger sig "ud" af jorden skygge?


2) Hvor tit optræder måne formørkelser

3)  krater og asteroider  rammer ikke ned på jorden fordi vi har en atmosfære? Hvad gør den?


4)  hvis jordens tyngdekraft ikke "holdt" fast i månen ville den så flyve væk? (newtons 1. lov), eller ville den bare være stilistisk idet den selv er i besiddelse af en tyngdekraft?

5)  Gik lige i dybden med Newtons gravitationslov: F= G*(m*M)/ r^2, men ved ikke om jeg har forstået det rigtigt.

Hvis man bruger den på himmellegemerne:

m= månens masse

M = jordens masse

r= astanden.

Kan man sige:

- Jø større legemernes masse er ( m og M), desto større bliver kraften F. ( Ligefrem proportionalitet)

- Jo større afstanden r er mellem eks. månen og jorden, desto mindre er kraften F (omvendt proportionalitet)

Ergo kredser månen omkring jorden fordi jordens masse er større end månens og derved er den stiltrækningsrafter også større.. Jo længere månen bevæger sig ud, desto mindre bliver tyngdekraften mellem de to (hvis den bevæger sig tilstrækkelig længere ud vil kraften være så minimal til sidst at den flyver væk??) :P

Derunder kan det uderbygges med hans bevægelseslov 1: (inertiens lov) "Et legeme som ikke er påvirket af kræfter der ophæver hinandens virkning vil enten være i hvile eller retlinjet bevægelse"


Meeeeen... i det månen "flyver" væk, vil den med samme hastighed flyve væk i rummet indtil der er en større planet med tiltrækningskrafter der fanger den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2012 af fionasadolin (Slettet)

haha.. sophia


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. juni 2012 af Singlefyren (Slettet)

3. Atmosfæren består af luft, altså et materie/en gas, som skaber gnidningsmodstand og får meteorer til at brænde op, knække i mindre dele, fordampe osv.

4. Tyndgekraften mellem jorden og månen er præcis lige så stor som centripetalkraften. Derfor er der balance.

    Bemærk at det ikke er "Jorden der trækker i månen" men at de begge trækker i hinanden med lige stor kraft.

    Alt som har en masse tiltrækker en anden masse og omvendt, med lige store kræfter.

    Det er heller ikke månen der drejer om Jorden, men de drejer begge om et fælles tyngdepunkt som dog ligger meget tæt ved Jordens centrum.

"Jo større legemernes masse er ( m og M), desto større bliver kraften F. ( Ligefrem proportionalitet)"  - JA.

"Jo større afstanden r er mellem eks. månen og jorden, desto mindre er kraften F"  -  JA

(omvendt proportionalitet) - NEJ.   omvendt prop. med afstand i anden! 10-dobbles afstanden bliver kraften 100 gange mindre.


Skriv et svar til: 24 timers Fysik eksamen HJÆLP ASTRONOMI

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.