Matematik

lineære funktioner

14. juni 2012 af michelle1980 (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg har et eksamensspørgsmål der ser således ud:

Du skal redegøre for lineære funktioner (lineær vækst), herunder betydningen af a og b i forskriften. Gør rede for hvordan a og b kan bestemmes.

Ingen problemer i det - jeg forklarer betydningen af a og b og fremfører beviser for begge. Jeg har valgt også at forklare ligefrem proportionalitet.

Men så har jeg ikke så meget mere at sige til det - er der nogle der har et godt forslag, så der kommer lidt mere fyld på? Jeg skulle jo gerne fremlægge i ca 10 min.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. juni 2012 af mathon

for en lineær funktion
er y-tilvæksten proportional med x-tilvæksten

                                   Δy = a·Δx

                                   (y2-y1) = a·(x2-x1)                    for to fikspunkter      

                                   a = (y2-y1) / (x2-x1)                  x1≠x2 
   og
                                   a = (y-y1) / (x-x1)                      for et vilkårligt punkt og et fikspunkt

                                   y = a·(x-x1) + y1

                                   y = a·x + (y1-a·x1)

                                   y = a·x + b

   så
                                  a er Δy pr x-enhed = tangens til retningsvinklen med x-aksens positive del
                                                                       og kaldes linjens hældningskoefficient
   og
                                  b beregnes for x = 0

   den lineære
   vækst
                                 dy/dx = a


   parameter
   fremstilling
                                 når Po = (xo,yo) og r = [u,v] er et fikspunkt og en retningsvektor på linjen L
                                 kan et vilkårligt punkt P = (x,y) på L
   bestemmes af
                                 PoP = t·r     t∈R

   under anvendelse af indskudsreglen haves

                                 OP = OPo + PoP
   hvoraf
                                 (x,y) = (xo,yo) + t·(u,v)     t∈R
                                

   anvendelse:

                                 for b = 0 haves

                                 y = ax
   eller
                                 y/x = a   hvilket udtrykker ligefrem proportionalitet
   medens
                                 y = a·x-1 udtrykker omvendt proportionalitet
   eller
                                 y·x = a

   den mest bekvemme graf er en ret linje
   hvorfor

                                enkeltlogaritmisk papir med fordel anvendes i forbindelse med
                                eksponentiel vækst

                                y = b·ax
   og dermed
   det lineære
   udtryk
                                log(y) = log(a)·x + log(b)

   hvorfor

                                dobbeltlogaritmisk papir med fordel anvendes i forbindelse med
                                potensiel vækst

                                y = b·xa
   og dermed
   det lineære
   udtryk
                                log(y) = a·log(x) + log(b)


Svar #2
14. juni 2012 af michelle1980 (Slettet)

Jeg takker :-)


Skriv et svar til: lineære funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.