Fysik

Energiregnskab - Jordens energiregnskab (energistrømme)

14. juni 2012 af Ajuste (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg sidder med en 24-timer NG-eksamen og er kommer i problemer angående energiregnskabet og derunder drivhuseffekten. Har forstået drivhuseffekten således at det er de kortbølgede stårler der går igennem atmosfæren fra solen. Disse bliver sendt tilbage som langbølgede og nogle disse bliver spredt idet de rammer atmosfæren pga. drivhusgasser: vanddamp, co2, metan, kvælstof og CFC. Men mit problem ligger ved forståelsen af dette billede:

http://www.climateminds.dk/typo3temp/pics/ef122bb6ed.jpg

Der kommer 100% ind i kortbølge (den grønne) men pludselig er det 114% af det lilla.... Forstår ikke hvordan det på nogen måde skal gå op, og jeg har fået den opfattelse at det skal det... Derudover forståer jeg ikke hvad der sker med de 20 der bliver absorberet i atmosfæren.. Hmmm kan nogen hjælpe?! :)

Mvh. Andreas

Vedhæftet fil: ef122bb6ed.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2012 af peter lind

Der er kun nævnt den kortbølget stråling, der kommer ind. Alle legemer også jorden udsender varmestråling bare fordi det er varmt. Det har ingen betydning for varmestrålingen hvad der kommer ind med undtagelse af at den kan bidrage til at holde jorden varm


Svar #2
14. juni 2012 af Ajuste (Slettet)

Er godt klar over det kun er den kortbølgede der kommer ind (: Måske jeg formulerede mig forkert. Det jeg mente var, hvordan der kan blive udsendt 114% infrarød udstråling, 114%! Der er jo kun 49 der bliver absorberet i jorden... Og så var der de 20% der bliver absorberet i atmosfæren, hvad er baggrunden for det? (: 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juni 2012 af peter lind

Som nævnt i #1 udsendes der varmestråling fra jorden uafhængig af hvad der kommer ind. Desuden er det jo uklart hvad de 114% er. Det skal jo angives i forhold til et eller andet. Man må gå ud fra at det er i forhold til den indfaldende kortbølget stråling.  Varmestrålingen er jo fysisk uafhængig af hvad der kommer ind, så den kan sagtens overstige det der kommer ind


Svar #4
14. juni 2012 af Ajuste (Slettet)

Okay, troede egentlig det hele skulle hænge sammen.. Ved du også hvorfor de 20% af kortbølgen bliver absorberet i atmosfæren?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. juni 2012 af peter lind

nej


Skriv et svar til: Energiregnskab - Jordens energiregnskab (energistrømme)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.