Matematik
V for omdrejningslegeme
Hej alle.
Når man skal beregne rumfanget V af et omdrejsningslegeme, ser formlen sådan ud:
V = pi* integralet af a og b(f(x)92dx
Er der nogen som kan forklare mig hvorfor formlen netop ser sådan ud? F.eks. en forklaring på hvorfor pi og det bestemte integral i anden indgår?
Mange tak :)
Svar #2
14. juni 2012 af mathon
f(x)≥0 for x∈[a;b]
intervallet opdeles
så
a=a1<a2<........................an-1< an=b dx = ai+1 - ai for n→∞
ved en drejning på 360º om x-aksen
"skivedeles" omdrejningslegemet
så hver skive får delvolumenet
π·(f(x))2dx
hvorfor
Vxtotal = a∫bπ·(f(x))2dx = π·a∫b(f(x))2dx
Svar #3
14. juni 2012 af SuneChr
# 0 Man benytter i virkeligheden rumfangsformlen for en cylinder med variabel grundfladeradius, men konstant højde. Ved at addere alle disse små cylinderrumfangsbidrag fås, under grænseovergangen, omdrejningslegemets rumfang.
Svar #4
14. juni 2012 af Andreww (Slettet)
#3
Og i virkeligheden benytter man sig af middelsummer for at frembring disse cylindere.
Svar #5
15. juni 2012 af Bladlus (Slettet)
Tak for jeres svar men jeg er stadig ikke helt med på hvad der helt konkret sker. Altså:
En cylinders rumfang V er givet ved V = pi*r2*h
Når det så drejer sig om V for omdrejningslegemet kan jeg sagtens se at pi kommer fra cylinderens V, men erstattes r2*h så med det bestemte integrel? Jeg kan umiddelbart ikke se det selvom jeg skriver begge rumfang op på papir.
Skriv et svar til: V for omdrejningslegeme
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
