Fysik
Den kritiske vinkel
03. september 2005 af
Misser (Slettet)
Hej...
Er der nogle der ved hvordan man beregner den kritiske vinkel for totalrefleksion..? Når man kender indfaldsvinken og brydningsvinkelen.
Håber der er nogle der vil hjælpe.
På forhånd tak!
Er der nogle der ved hvordan man beregner den kritiske vinkel for totalrefleksion..? Når man kender indfaldsvinken og brydningsvinkelen.
Håber der er nogle der vil hjælpe.
På forhånd tak!
Svar #1
15. september 2005 af fixer (Slettet)
Lad lysstrålen udbrede sig fra medie 1 til medie 2. Vi definerer nu:
n1 = medie 1's brydningsindeks
v1 = indfaldsvinklen
n2 = medie 2's brydningsindeks
v2 = refraktionsvinklen
Snell's lov udtrykker da
n1*sin(v1) = n2*sin(v2)
Overbevis dig selv om, at når strålen bevæger sig fra et tæt medie til et mindre tæt medie (n1 > n1) da har Snell's ligning ingen løsning dersom
v1 er større end
v_kritisk = Arcsin(n2/n1)
Denne vinkel betegnes den kritiske vinkel. Ved indfaldsvinklen større end denne er der ingen refrakteret stråle. Den indfaldende stråle undergår en total refleksion.
Bemærk iøvrigt at selv ved vinkler lavere end v_kritisk vil strålen reflekteres, udover at refrakteres.
n1 = medie 1's brydningsindeks
v1 = indfaldsvinklen
n2 = medie 2's brydningsindeks
v2 = refraktionsvinklen
Snell's lov udtrykker da
n1*sin(v1) = n2*sin(v2)
Overbevis dig selv om, at når strålen bevæger sig fra et tæt medie til et mindre tæt medie (n1 > n1) da har Snell's ligning ingen løsning dersom
v1 er større end
v_kritisk = Arcsin(n2/n1)
Denne vinkel betegnes den kritiske vinkel. Ved indfaldsvinklen større end denne er der ingen refrakteret stråle. Den indfaldende stråle undergår en total refleksion.
Bemærk iøvrigt at selv ved vinkler lavere end v_kritisk vil strålen reflekteres, udover at refrakteres.
Skriv et svar til: Den kritiske vinkel
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
