Fysik

lodret og skrå kast

19. juni 2012 af sandrai - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder med en noget eksamen's haløj og jeg har om det skrå kast
men kan ikke finde noget teori som jeg synes jeg kan få det jeg skal bruge 

 

og det eneste jeg skal bruger er 

hvad er det skrå kast/ hvad går det ud på? 
 

hvad er det lodrette kast / hvad går det ud på

 

hvad er forskellen? 


synes hver gang jeg søger efter det kommer der ikke noget om de her ting :-) 

håber der er nogen der kan give mig et godt svar :-) 
 

på forhånd tak :-) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. juni 2012 af peter lind

Der må da stå noget om det i din bog. Du kan se en beskrivelse på http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/parameter.html#kast . I det lodrette kast er x koordinaten konstant. I det skrå kast er x koordinaten en lineær funktion af t


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

I det skrå kast sender man et objekt af sted fra en bestemt position med en bestemt begyndelseshastighed, der har en given størrelse og retning i forhold til vandret, og man benytter så bevægelsesligningerne med konstant tyngdeacceleration, hvor man ser bort fra gnidning og luftmodstand, til at beregne objektets position som funktion af tiden. Specielt kan man beregne hvor og hvornår objektet rammer jorden igen. Objektet følger her en banekurve, der har form af en parabelbue.

Det lodrette kast er et specialtilfælde af det skrå kast, hvor begyndelseshastigheden har lodret retning. Her vil objektet komme tilbage til den position, hvor det startede.


Svar #3
19. juni 2012 af sandrai

Tak skal i have :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. juni 2012 af mathon

opløs den skrå bevægelse i en vandret og lodret bevægelse

             den vandrette bevægelse forløber uden acceleration

             den lodrette bevægelse forløber med accelerationen -g opad

 

begynd
                 vo = [vox,voy] = [vo·cos(α), vo·sin(α)]
og
                 v = [vox , voy - g·t]

 

     under den decellererede bevægelse opad regnes denne retning positiv (-g)

     under den accellererede bevægelse nedad regnes denne retning positiv (g)

 

                         rop(t) = ∫v(t)dt = [vox·t + xo ; voy·t - (1/2)g·t2 + yo]

  anbringes koordinatsystemet bekvemt  med begyndelsespunktet i (xo,yo)
  haves
                             rop(t) = [vox·t ; voy·t - (1/2)g·t2]

  tidsforbrug under opturen beregnes
  af
 

                             vy = 0 = voy - g·t

                             t = voy /g
  hvoraf
                             rtop(voy /g) = [vox·(voy /g) ; voy·(voy /g) - (1/2)g·(voy /g)2] =
                                                            [vo2·sin(2α)/(2g) ; vo2·sin2(α)/(2g)] =

                                                                       (vo2/(2g))·[sin(2α) ; sin2(α)]

                                                                                                                        idet
                                                                                                                               2·sin(α)·cos(α) = sin(2α)


grundet parabelsymmetrien
  er tiden for tilbagelæggelse af kastevidden xmax
 
                             tmax = 2·(voy/g)
  hvoraf
                             xmax = vox·tmax = vox·2·(voy / g) = (vo2/g)·sin(2α)

 

af
                           t = x/vox
  og
                           rop(t) = [vox·t ; voy·t - (1/2)g·t2]
  haves
                           y =
voy·t - (1/2)g·t2 = voy·(x/vox) - (1/2)g·(x/vox)2 = tan(α)·x - (g/(2vo2))·(1/cos2(α))·x2

  kasteparablen 
                  
             y = tan(α)·x - (g/(2vo2))·(1+tan2(α))·x2


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. juni 2012 af mathon

lodret kast
                            α = 90º


Skriv et svar til: lodret og skrå kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.