Fysik

Keplers 3.lov Fysik C eksamen- hjælpen haster :(

20. juni 2012 af nadia0102 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hey jeg skla op til fysik C-eskamen i morgen. Jeg har trukket solsystemet og noget med keplers love men har svært ved at forstå den 3. lov. 

min lærer har engang opgivet formlen a^3/T^2 = a^3/T2 (altså for legme a og b)

jeg forstå bare ikke at der alle steder står noget med en konstant k 

Antog kepler at planeterne bevægede sig i cirkler og er dermed udsat for centripetalkraft eller er det noget ehlt andet. For det vil jo modsige hans første lov om at planeter bevæger sig i elipser.

Har det noget med Newtons 2. lov at gøre?

Er virkelig forvirret omkring hvad loven egentlig går ud på og hvordan formlen ser ud. Håber der er nogle der kan hjælpe mig med at forstå loven og hvad man bruger den til? På forhånd tak fro jeres tid :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2012 af peter lind

I solsystemet kan du for hver planet udregne a3/T2 og du vil få det samme tal for alle planeterne. a3/T2 er altså en konstant som kaldes k. altså a3/T2 = k. Hvis du sammenligner to planeter for eks. jorden og mars vil du få aJ3/TJ2=k og am3/Tm2 = k og dermed am3/Tm2 =aJ3/TJ2


Svar #2
20. juni 2012 af nadia0102 (Slettet)

Synes bare at konstanten skulle være lig med (4pi^2)/GM

Forstå ikke hvordan dette hænger sammen da så vidt jeg forstå har noget at gøre med den resulterende kræft?

 

Men tak for hjælpen so far ;) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juni 2012 af peter lind

Konstanten kan udledes af Newtons gravitationslov. Jeg har bare holdt mig til det mest basale, fordi jeg fortolkede #0 med at det var det der var dårligt forstået


Svar #4
20. juni 2012 af nadia0102 (Slettet)

altså jeg må indrømme at jeg stadig er en smule forvirret. Du siger at man bruger keplers 3. lov til at sammenligne to planeter, men jeg fortsår ikke helt hvad det er du sammenligner. Hvad finder man frem til. Du benytter jo den konstant der og den halve storakse samt omløbstiden. Men hvad er det reelt man regner på?


Svar #5
20. juni 2012 af nadia0102 (Slettet)

nu har jeg bebyrdet nok med spørgsmål. men er der nogen der ved hvad konstanten k står for, er det omløbstiden?


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. juni 2012 af peter lind

Jeg forklarer bare betydningen af Keplers tredje lov. Konstanter er vigtige i fysikken. I dette tilfælde kan du for eks. ud fra omløbstiden beregne afstanden til en planet. Omløbstider kan bestemmes meget mere nøjagtigt end afstande.

Med hensyn til k har du selv angivet en betydning i #2. Det er ikke omløbstiden.


Svar #7
20. juni 2012 af nadia0102 (Slettet)

okay, tak for hjælpen :) 


Skriv et svar til: Keplers 3.lov Fysik C eksamen- hjælpen haster :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.