Matematik

udledning af funktioner

20. juni 2012 af kidmartion (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan udleder jeg x^2, kvadratrod af x og x^a ? Jeg kan ikke finde det i min matematikbog.
Jeg skal udlede dem mht. et eksamensspørgsmål om integralregning, hvor jeg også skal komme ind på monotoniforhold og lokale ekstremaer.

Vil det sige jeg skal bevise dem ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvad vil du udlede? Vil du vise, hvorledes disse funktioner differentieres eller integreres? Monotoniforhold og lokale ekstremer hører under differentialregning.


Svar #2
21. juni 2012 af kidmartion (Slettet)

Ups. Jeg mente differentialregnig, og x^2 , kvadratroden af x og x^a skal udledes, men jeg ved ikke hvordan. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvad har du som forudsætninger på dette trin? Bogen har vel en fremgangsmåde, som kan følges?

At vise, at x2 er differentiabel og at finde dens differentialkvotient er lige ud ad landevejen med tre-trinsreglen:

Lad f(x) = x2 . Opstil differenskvotienten

(f(x+h) - f(x)) / h = ((x+h)2 - x2) / h = (x+h+x)·(x+h-x)/h = (2x+h)·h/h = 2x+h,

og man ser, at differenskvotienten har grænseværdien 2x for h gående mod 0. Funktionen f(x) = x2 er derfor differentiabel i ethvert x med differentialkvotienten f '(x) = 2x.

Med funktionen f(x) = √x kan man benytte

(f(x+h) - f(x)) / h = (√(x+h) - √x) / h = (√(x+h) - √x)·(√(x+h) + √x) / (h·(√(x+h) + √x))

                            = (x+h -x) / (h·(√(x+h) + √x)) = h / (h·(√(x+h) + √x)) = 1 / (√(x+h) + √x) ,

og man ser, at differenskvtienten har grænseværdien 1/(2√x) for h gående mod 0.

Hvis man allerede har differentialkvotienterne af ex og ln(x) til rådighed, kan man differentiere xa således:

(xa)' = (ea·ln(x))' = ea·ln(x) · (a·ln(x))' = xa · a/x = a·xa-1


Svar #4
21. juni 2012 af kidmartion (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Jeg plejer at benytte: f(x)-(x0)/x-x0 -> f(x0) for x gående mod x0


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så er det jo en fin lille øvelse for dig at omskrive udtrykkene i #3 til din notation.


Svar #6
21. juni 2012 af kidmartion (Slettet)

jeg forstår ikke den måde du har gjort det på.


Svar #7
21. juni 2012 af kidmartion (Slettet)

kan du forklare hvordan jeg omskriver det? så skal jeg nok selv prøve


Skriv et svar til: udledning af funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.