Matematik

Mindste kvadraters metode

21. juni 2012 af 99simone (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal aflevere det her i morgen, men jeg kan simpelhen ikke finde fejlen, udover at det jeg får a til med formlen ikke stemmer overens med det får a til i mit bevis. Håber virkelig der er nogen som kan hjælpe. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man lægger tal sammen , ikke ligger.

En fejl er her, at du ikke kvadrerer (4a)2 , (9a)2 og (25a)2 midt på side 2 korrekt. Her er

(4a)2 = 16a2 , (9a)2 = 81a2, og (25a)2 = 625a2 .


Svar #2
21. juni 2012 af 99simone (Slettet)

Det kan jeg desværre ikke få til at passe overens. Men tak for hjælpen,


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er din notation, der narrede mig lidt, idet du skriver (4a)2 , (9a)2, (25a)2 hvor du mener 4a2 , 9a2 og 25a2 .

Man har

d2 = d12 + d22 + d32

      = (2a+b -2)2 + (3a+b -5)2 + (5a+b -10)2

Man opstiller så de to ligninger

∂(d2)/∂a = 0  og       ∂(d2)/∂b = 0  . Vi har nu

∂(d2)/∂a = 2·(2a+b -2)·2 + 2·(3a+b -5)·3 + 2·(5a+b -10)·5 = 0 , dvs

                   4a +2b -4 + 9a +3b -15 + 25a +5b -50 = 0 , eller

                   38a +10b = 69

∂(d2)/∂b = 2·(2a+b -2) + 2·(3a+b -5) + 2·(5a+b -10) = 0 , dvs

                  2a +b -2 + 3a +b -5 + 5a +b -10 = 0, eller

                 10a +3b = 17 ,

hvoraf

3·38a -10·10a = 3·69 - 10·17 , dvs

14a = 37 , eller a = 37/14 ≈ 2,642857 , og

b = (17 -10a)/3 = (17·14 -10·37)/(3·14) = -132/42 = -22/7 ≈ -3,14286


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. juni 2012 af peter lind

Lige en kommentar: Du gør det unødvendigt indviklet for dig selv.  De lodrette afstande di bliver givet ved  di2=(a*xi+b-yi)2. differentiere du det med hensyn til a får du 2xi*(a*xi+b-yi) tilsvarende med b.

Lad også være med at skrive tal som 25 1/3 skriv det som 75/3 eller endnu bedre når du alligevel bruger regneark læg det ind i en celle i arket


Svar #5
22. juni 2012 af 99simone (Slettet)

Mange tak for hjælpen, nu kan jeg godt se det.


Skriv et svar til: Mindste kvadraters metode

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.