Matematik

Udled vha af tretrinsreglen..

23. juni 2012 af kimole1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey alle! Jeg sidder med et spørgsmål til min mundtlige matematik eksamen, som jeg ikke ved helt hvordan jeg skal håndtere:

Det lyder: Udled vha tretrinsreglen differentialkvotienten for f(x)=ax^2

 

Håber nogle kan hjæpe :) hilsen mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. juni 2012 af PeterValberg

se vedhæftede, - jeg har godt nok kun udledt diff.kvotient for f(x) = x^2
tilsæt selv a :-)

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. juni 2012 af mathon

kender du tretrinsreglen?


Svar #3
23. juni 2012 af kimole1 (Slettet)

Nogenlunde de forskellige trin ja :-) Men er stadig i tvivl om hvordan jeg skal gøre specifikt når der står:  Udled vha tretrinsreglen differentialkvotienten for f(x)=ax^2


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. juni 2012 af mathon

skriv de tre generelle trin

        ...så ta'r vi den derfra


Svar #5
23. juni 2012 af kimole1 (Slettet)

1. Bestem funktionstilvæksten 

2. Bestem differenskvotienten

3. Bestem grænseværdien for x -> 0


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. juni 2012 af mathon

1. Bestem funktionstilvæksten
                                                            f(xo+
Δx) - f(xo) = a·(xo+Δx)2 - a·xo2 =

     eller
                                                            f(xo+h) - f(xo) = a·(xo+h)2 - a·xo2 =

afhængigt af notationsform

           (xo+Δx)2   =

           (xo+h)2   =


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. juni 2012 af mathon

1. Bestem funktionstilvæksten
                                                            f(xo+
Δx) - f(xo) = a·(xo+Δx)2 - a·xo2 = a
·(xo2+2xoΔx + Δx2) - a·xo2 =

                                                                                                             2axoΔx + aΔx2 = (2axo + aΔx)Δx

     eller
                                                            f(xo+h) - f(xo) = a·(xo+h)2 - a·xo2 =
a·(xo2+2xoh + h2) - a·xo2 =

                                                                                                             2axoh + ah2 = (2axo + ah)h


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. juni 2012 af mathon

2. Bestem differenskvotienten

                                                            (f(xo+Δx) - f(xo)) / Δx = 2axo + aΔx

 

                                                            (f(xo+h) - f(xo)) / h = 2axo + ah


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. juni 2012 af mathon

3. Bestem differenskvotientens grænseværdi for Δx eller h 0
 

                                                           limes (f(xo+Δx) - f(xo)) / Δx = 2axo + a·0 = 2axo
                                                           Δx→0

 

                                                           limes (f(xo+h) - f(xo)) / h = 2axo + a·0 = 2axo
                                                            h→0

            


Svar #10
23. juni 2012 af kimole1 (Slettet)

Mange tak!!! Jeg forstår det nu :) Jeg har nu næste opgave som er den samme bare hvor jeg skal udlede diff.kvotienten for f(x)=ax+b :)

og ps, hvorv vigtigt er det at man skriver Xo ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. juni 2012 af mathon

   

                  ...varierer med lærebogsforfatterens notationsform


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. juni 2012 af Tyrael (Slettet)

1) Funktionstilvæksten

Δf(h) = f(xo+h) - f(xo) = a·(xo+h) + b - (a·xo+b) = a·x0+a·h+b-a·x0-b =a·h

2) Differenskvotienten

(Δf(h))/h= (f(xo+h) - f(xo)) / h = a

3) Differenskvotientens grænseværdi

lim (f(xo+h) - f(xo)) / h = a           
 h→0


Skriv et svar til: Udled vha af tretrinsreglen..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.