Matematik

er dette det rigtige bevis for a i potensfunktion

24. juni 2012 af lund1212 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Billedet er vedhæftet, ville høre om det er den rigtige måde at vise hvordan man finder a i en potensfunktion

 

Vedhæftet fil: potensfunktion bevis.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. juni 2012 af peter lind

Du kan ikke bare erstatte ln(x2/x1) med x2/x1 og det er heller ikke nødvendig. Det kan gå an men selv vil jeg foretrække at man gik ud fra de 2 punkter og definitionen på potensfunktionen


Svar #2
24. juni 2012 af lund1212 (Slettet)

hvordan det?  

altså 

 

Fy= Fx^a

y= b *x^a

y1= b*x1^a

 

osv ? :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. juni 2012 af nielsenHTX

#2 givet 2 punkter P1=(x1,y1) og P2=(x2,y2) og f(x)=bxa, så skal man så løse ligningerne

y1=b*x1a  

y2=b*x2a

isolere a (og b) heri i stedet for.

divider den ene med den anden.


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. juni 2012 af Tyrael (Slettet)

For y = b·xa hvor der er givet to punkter P(x1, y1) og Q(x2, y2).

Hermed haves

y2 =b·x2a

y1 = b·x1a

Man dividerer y2 med y1, dvs. 

y2/y1 =(b·x2a)/(b·x1a)

y2/y1 = x2a/x1                                       (b'erne udlignes)

y2/y1 = (x2/x1)a = (Δx)a                          (anvendte am/bm = (a/b)m)           

log(y2/y1) = log(x2/x1)a                          (ligningen løses ved at bruge logaritmefunktionerne log() eller ln())

log(y2/y1) = a·log(x2/x1)                         (anvendte log(ax) = x·log(a))

a = log(y2/y1)/(log(x2/x1))

a = log(y2)-log(y1)/(log(x2)-log(x1))           (anvendte regnereglen log(a/b) = log(a)-log(b))


Nu kan du selv isolere b i y = b·xa.


Skriv et svar til: er dette det rigtige bevis for a i potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.