Kemi

opg. 3.7 i den røde opgave bog

04. september 2005 af heidi01 (Slettet)
Hej

0,148 g sulfurylchlorid, SO2Cl2, anbringes i en beholder med rumfanget 1,00 liter. Beholderen opvarmes til 100 C grader.

a) Beregn trykket i beholderen under forudsætning af, at der ikke sker nogen kemisk reaktion.

Imidlertid spaltes sulfurylchlorid ved 100 C grader, og der indstiller sig en ligevægt i følge reaktionsskemaet:

SO2Cl2(g) <=>(ligevægt) SO2(g) + Cl2(g)

Ligevægtskonstanten Kp er 0,080 bar ved 100 C grader.

b) Beregn totaltrykket samt partialtrykket for hver af de tre gasser i beholderen ved ligevægt.

mit bud:
pV=nRT <=> p=nRT/V
p(SO2Cl)= 99,52mol*0,08314*473,15K/1,00= det giver 3914,89bar.. det lyder lidt forkert det jeg har gjort??????

hvordan skal jeg lave opg del b) ??

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2005 af frodo (Slettet)

din stofmængde er da helt gal!
n=m/M

Svar #2
04. september 2005 af heidi01 (Slettet)

nå ja

m/M =0,148g/99,82=0,00148

pV=nRT <=> p=nRT/V
p(SO2Cl)= 0,00148mol*0,08314*473,15K/1,00= det giver 0,0582bar.. eller hva?

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. september 2005 af frodo (Slettet)

ja, nu mangler du bare temperaturen. Det er vel ved 100*C, ikke?

Svar #4
04. september 2005 af heidi01 (Slettet)

0,0582bar*100 C grader= 5,82 bar ???

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. september 2005 af frodo (Slettet)

hva?
Nej, du skal bare have T=373,15K istedet for 473,15K

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#4: Jamen, nej da! Frodo mener såmænd blot, at T = 373,15K (i stedet for 473,15K som du skrev).

Derforuden er molarmassen af sulfurylchlorid (SO_2Cl_2) 134,97g/mol (ikke 99,82g/mol; du glemmer det andet Cl-atom).

Selve beregningen i indlæg #2 fejler intet; bare ændr til de korrekte tal.

//Epsilon

Svar #7
04. september 2005 af heidi01 (Slettet)

hva med opg b?

Imidlertid spaltes sulfurylchlorid ved 100 C grader, og der indstiller sig en ligevægt i følge reaktionsskemaet:
SO2Cl2(g) <=>(ligevægt) SO2(g) + Cl2(g)

Ligevægtskonstanten Kp er 0,080 bar ved 100 C grader.

b) Beregn totaltrykket samt partialtrykket for hver af de tre gasser i beholderen ved ligevægt.

mit bud:
b)
Kc=[SO2Cl2]/[SO2]*[Cl2] (ved ligevægt)
Partialtrykket anvendes i ligevægtsloven som er:
Kp=p(SO2Cl2)/p(SO2)*p(Cl2) det partialtrykket

hvordan finder jeg så total trykket ??

Brugbart svar (0)

Svar #8
04. september 2005 af frodo (Slettet)

p(SO2Cl2, start) = n*R*T/V
da p og n er ligefrem proportinale, kan vi ligeså godt regne i tryk som i stofmængder.

Kp=(p(SO2Cl2,start)-x)/(x*x) hvor x betegner p(SO2)=p(Cl2)

løs denne ligning

Svar #9
06. september 2005 af heidi01 (Slettet)

jeg tror jeg har lavet forkert i b)...
jeg har fået det her: p(SO2Cl2, start) = n*R*T/V
p=134,97g/mol*0,08314*373,15/1 L = 4187,26bar

p(SO2Cl2, start) = 134,9mol/g*R*T/V
hvad skal jeg så sætte ind i x ´ernes plads?

Skriv et svar til: opg. 3.7 i den røde opgave bog

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.