Matematik

Løs uligheden -

21. juli 2012 af slime (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har ikke prøvet at løse en ulighed før. Jeg læser Matematik her henover sommeren. Jeg var fraværende de to dage, der blev talt om dette.

 

Er de nogen der kan løse og evt. forklare hvordan man løser følgende ulighed? Jeg lærer nemmere ved at se løsninger igennem.


her er opgaven:

http://puu.sh/KrgT


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. juli 2012 af peter lind

Der er kun angivet 2 funktioner men ingen ulighed i den vedlagte fil


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

I linket http://puu.sh/KrgT skal man løse uligheden

f(x) ≤ g(x) , hvor

f(x) = (1/2)·x2 -4x +5    og g(x) = -3x +10

Saml alle led på venstre side, dvs løs uligheden

f(x) - g(x) ≤ 0

Da funktionen f(x) - g(x) er et 2.-gradspolynomium, løser man først ligningen f(x) - g(x) = 0 og bemærker, at f(x) - g(x) er et 2.-gradspolynomium, gvis graf vender grenene opad. Polynomiet er derfor negativt mellem dets rødder.


Svar #3
21. juli 2012 af slime (Slettet)

Ja jeg beklager. Kom til at sætte den forkerte ind.

 

Her er den http://puu.sh/KrgT (et billede af opgaven)

 

 


Svar #4
21. juli 2012 af slime (Slettet)

@Andersen

 

Tak.  Regner det lige igennem :)


ifølge facit listen giver det x E [-2;4], så må se om jeg får det samme :)


Svar #5
21. juli 2012 af slime (Slettet)

Jeg fik det til

½x^2 - 4x + 6 - 3x + 10 <=> ½x^2 - 7x + 16

Derefter løste jeg den som en 2. gradsligning.

a= ½ , b= -7 og c=16

b^2 + 4ac

49 + 4*8 = 81.    D> 0 = 2 løsninger


x = -b +/- Kvadratroden af D / 2a

Altså:

7 +- 9 / 2*½ = 16 og -2

ifølge facit var det -2 og 4? :S


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du har ikke foretaget udregningen af f(x) - g(x) korrekt. Man har jo

f(x) - g(x) = (1/2)·x2 -4x +5 - (-3x +10) = (1/2)·x2 -x -5 ,

hvorfor ligningen f(x) - g(x) = 0 giver

(1/2)·x2 -x -5 = 0 , eller

x2 -2x -10 = 0 ,

der har diskriminant d = (-2)2 -4·1·(-10) = 44 , dvs. denne ligning har ikke de simple rødder -2 og 4 , som din facitliste annoncerer. Har du formuleret opgaven korrekt her?

I #5 har du selv regnet med f(x) = (1/2)·x2 -4x +6 , hvorved ligningen bliver til

(1/2)·x2 -x -4 = 0 , eller

x2 -2x -8 = 0 ,

der faktoriseres til

(x+2)·(x-4) = 0 .

Der er med andre ord fejl i de vedhæftede filer.


Svar #7
21. juli 2012 af slime (Slettet)

hehe. Jeg kan se jeg har lavet en tastefejl. Det var +6 og ikke +5

 

Da jeg selv regnede den ud har jeg læst/set opgaven forkert.

 

Jeg har lige reget den igennem igen, og jeg får 4 og -2. Præcis som facit.

 

Jeg takker jer alligevel :)

 

Puha. Der gik lang tid med denne opgave!


Skriv et svar til: Løs uligheden -

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.