Matematik

Beregn koordinater

21. juli 2012 af cre (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg skal beregne koordinaterne til de lokale ekstrema for funktionen: f(x)=x3-6x2+9x. Da det ikke er en andengradsfunktion, kan jeg ikke bruge toppunktsformlen. Så derfor har jeg i stedet fundet f'(x) og dernæst fundet nulpunkter ved solve. Men hvad er det næste jeg skal gøre, hvis jeg skal finde frem til nogle koordinater?

På forhånd tak!

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juli 2012 af nielsenHTX

f(x)=x3-6x2+9x

f '(x)=3x2-12x+9=3*(x-1)*(x-3)=0 for x=3 eller x=1

koordinaterne er så P1=(3,f(3)) og P2=(1,f(1))

(jeg får P1=(3,0) og P2=(1,4))


Svar #2
21. juli 2012 af cre (Slettet)

Fedt, tusind tak. :)

Men vil du ikke lige forklare mig, hvorfor man gør dette: P1=(3,f(3)) og P2=(1,f(1))?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. juli 2012 af nielsenHTX

#2 P1=(3,f(3)) er en matematisk måde at skrive på at du skal indsætte dit x-koordinat i funktionen for at finde dit y-koordinat :)

ved at løse ligningen f '(x)=0 finder man x-koordinatet for et ekstrema, man finder så y-koordinatet ved at indsætte den fundne x-værdi i funktion som ofte skrives P=(x0,f(x0))

f(x0) betyder bare du skal indsætte x0 i funktionen.

 


Svar #4
21. juli 2012 af cre (Slettet)

Så du ville også besvare og regne opgaven således?

Vedhæftet fil:Matematik.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man finder lokale ekstrema for en differentiabel funktion f(x) ved at løse ligningen f '(x0) = 0 .  Man skal også undersøge fortegnsvariationen for f '(x) omkring hver løsning x0 til ligningen f '(x0) for at afgøre, om der er tale om et ekstremum for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) .

For eksempel gælder der for funktionen f(x) = x3 , at f '(x) = 0 ⇒ x = 0 , men funktionen f(x) har ikke lokalt ekstremum for x = 0 , fordi fortegnsvariationen for f '(x) er    + 0 +     omkring x = 0 . Funktionens graf har her en vandret vendetangent.


Svar #6
21. juli 2012 af cre (Slettet)

Men er det en nødvendighed, hvis jeg bare skal beregne koordinaterne til de lokale ekstrema?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja. Man skal jo undersøge, om en løsning til ligningen f '(x0) = 0 også angiver et lokalt ekstremum.


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. juli 2012 af SuneChr

# 6   Et skoleeksempel på det, du efterlyser, er grafen for funktionen   f(x)  =   4·x3·(1 - x) .

Undersøg 0-punkter og fortegnsvariation for henholdsvis   f    f´  og   f´´


Skriv et svar til: Beregn koordinater

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.