Matematik

Partikulær løsning til differentialligning

04. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Jeg vedhæfter spørgsmålet. 

Der skal gættes på en løsning og spørgsmålet skal løses derfra, men jeg har ingen anelse om hvad et gæt kunne være.

Er der en der kan hjælpe? 

Det vil også være hjælpe, hvis der var en generel løsningsstrategi til denne type opgaver 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. august 2012 af peter lind

En generel løsningstrategi er at gætte på en løsning af samme form som højre side. Er det trigonometriske funktion gæt på trigonometriske funktioner, er det eksponentalfunktioner gæt på eksponentialfunktioner og er det polynomier gæt på polynomier. I det aktuelle tilfælde er det et 0'te grads polynomium, så gæt på det.


Svar #2
04. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Kunne et gæt være y(t)=A*t hvor A så er en konstant 


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er jo et polynomium af 1. grad. Gæt på et polynomium af 0'te grad som foreslået i #1. Men ellers er det jo hurtigt nok at indsætte i differentialligningen og prøve efter, om det virker.


Svar #4
04. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Jeg vil være ærlig og sige jeg ikke aner hvad 0'te grad polynomium er. 

Kan du hjælpe mig med at løse denne opgave? 

Jeg er gået i stå. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Et polynomium af 0'te grad er konstant og ikke lig med nulpolynomiet, dvs. y(t) = A, A ≠ 0 .


Svar #6
04. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Jeg tænkte på om du kunne løse denne opgave trin for trin, som man skal. 

Har søgt på nettet, men der er kun nogle meget komplicerede eksempler


Svar #7
04. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Lad os sige jeg gætter forkert, altså jeg gættede y(t) = A*t 

så indsætter jeg det 

(At)''-(At)'-2(At) = 1 ⇒ 1 - A - 2* A t = 1 

hvordan kan jeg fra ovenstående se at jeg har gættet forkert? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Opgaven går ud på at finde en partikulærløsning til differentialligningen

y'' - y' -2y = 1 .

Som angivet af Peter Lind i #1 starter man med at gætte på en løsning af samme form som højresiden, dvs en konstant funktion, så man gætter på y(t) = A , der ved indsættelse i differentialligningen så giver

-2A = 1, dvs. at funktionen

y(t) = -1/2

er en løsning til den forelagte differentialligning.


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du skal først differentiere korrekt. Indsætter man y(t) = A·t i differentialligningen, får man

0 - A - 2·A·t = 1 ,

der ikke har nogen løsning, da der så fås ligningssystemet

-2A = 0 og

-A = 1

Man søger jo et A, således at ligningen

0 - A - 2·A·t = 1

er opfyldt for alle t.


Svar #10
04. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Hvis man differentierer (At) to gange får man da 1?

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. august 2012 af peter lind

Nej f(t) = A*t   f'(t) = A, f''(t)  = (A)' = 0


Svar #12
04. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Ja, det er bare mig. Det er fuldstændig rigtigt at (A*t)'' = 0 


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. august 2012 af persie (Slettet)

jeg forstår det ikke helt, hva gættede i på til sidst?


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. august 2012 af peter lind

Se #1 og #5


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. august 2012 af student1982 (Slettet)

Prøv Kap. 4.4 opg. 9 i vores Saff. bog, dette eksempel brugte jeg :-)

 


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. august 2012 af Hmm-Lars (Slettet)

Er der blevet lyst opgave a ? 


Brugbart svar (0)

Svar #17
15. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Hvordan skal dit spørgsmål forstås?


Brugbart svar (0)

Svar #18
15. august 2012 af Hmm-Lars (Slettet)

#16

Det er nemlig opgave b, der er blevet svaret, så tænkte jeg på om opgave A også var lavet  ? Så jeg ikke behøvede at oprette en ny tråd ?


Brugbart svar (0)

Svar #19
15. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Opgaven ser vist ud til at hænge sammen med denne opgavetråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1221875


Brugbart svar (0)

Svar #20
15. august 2012 af Hmm-Lars (Slettet)

Ja, men personen har ikke lagt spørgsmål op til a. Men har kun nævnt resultatet. 
- Kan du evt. hjælpe med a ? 

" Find den entydigt bestemte løsning til differentilaligningen (d^2y/dx^2)-(dy/dx)-2y=0

som opfylder, at y(0)=0 og y´(0)=3 " 

 

indtil videre har jeg fået diskriminanten til 9 og fået to løsninger -1 V 2. Skal jeg så gætte to forksellig gæt ? Et for hvert af disse løsninger eller hvordan ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 38 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.