Matematik

Hvordan finder jeg y ?

26. august 2012 af mrcool10 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 4. en undersøgelse af brækforeller viser at der gælder sammenhængen
y = 0,0117* x2,97,
hvor y er vægten, målt i gram, og x er længden, målt i cm.

a) Bestem vægten af en 23 cm lang brækforel.

y = 0,0117*x2,97 ? Y = 0,0117*232,97 = 129,57


En lystfisker fanger to bækforeller. Den ene bækforel er 25 % længere end den anden.
b) Hvor mange procent vejer den store bækforel mere end den lille?

 

- jeg har fundet vægten af den 23 cm lange brækforeller (opg.a) men jeg kan íkke finde procentdelen af vægten på den store ift. den lille (opg.b)
 

håber der er nogle der kan hjælpe mig.


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. august 2012 af mathon

                                   y2/y1 = (x2/x1)2,97

                                   y2/y1 = (1,25)2,97 = 1,94009

                                   (y2-y1)/y1 = 0,94009

                                   (Δy/y)·100% = 0,94009·100% = 94,009%

 


Svar #2
26. august 2012 af mrcool10 (Slettet)

vil det sige at jeg skal indsætte y = 0,0117 inde på y2 ?
 

- jeg tror ikke at jeg er helt med ?


Svar #3
26. august 2012 af mrcool10 (Slettet)

#1 hvordan fandt du frem til y2/y1=1,25


Svar #4
26. august 2012 af mrcool10 (Slettet)

hvad står trekantet ved siden af y for ?=


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man skal beregne ændringen i y, når x ændres med 25%. Så sætter man

x2 = 1,25·x1

og beregner så den procentuelle ændring i de til hørende y-værdier. Man skal her beregne

[ (y2 - y1) / y1 ] · 100% = [ (f(x2) - f(x1)) / f(x1) ] · 100%

                                       = [ (f(1,25x1) - f(x1)) / f(x1) ] ·100%

                                       = [ (b·(1,25x1)a - b·x1a) / (b·x1a) ] ·100%

                                       = [ 1,25a - 1 ] ·100%

                                       = [ 1,252,97 - 1 ] · 100%


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. august 2012 af mathon

kommentar til #1

             af
                         y2/y1 = 1,94009/1
har du
                         (y2-y1)/y1 = (1,94009-1)/1 = 1,94009-1 = 0,94009

ud fra reglen

                         a/b = c/d ⇔ (a-b)/b = (c-d)/d
som for d = 1
giver
                         a/b = c ⇔ (a-b)/b = (c-1)
 


Skriv et svar til: Hvordan finder jeg y ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.