Matematik

Gør rede for...

30. august 2012 af stinedenseje (Slettet)

Gør rede for, at funktionen f(x) = x2 *ex er en løsning til differentialligningen dy/dx = 2y/x + y


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2012 af peter lind

Find f'(x)

beregn 2*f(x)/x+f(x) Hvis de 2 udtryk er ens er det en løsning til differentialligningen


Svar #2
30. august 2012 af stinedenseje (Slettet)

?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. august 2012 af Singlefyren (Slettet)

Udregn og indsæt f ' (x) på dy/dx's plads i differentialligningen. Indsæt f(x) på y's plads.

(De er blot forskellige navne for det samme!)

Tjek om det passer (Sandt/falsk).  Sandt hvis højresiden og venstresiden er ens.


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. august 2012 af mathon

hvis
             y = f(x) = x2·ex er en løsning til differentialligningen dy/dx = 2y/x + y

skal
            f '(x) = 2·f(x)/x + f(x)

hvilket undersøges om er tilfældet

 

                     venstre side

            f '(x) = 2x·ex + x2·ex = (2x + x2)·ex
 


                     højre side side

            2·(x2·ex)/x + x2·ex = 2·x·ex + x2·ex = (2x + x2)·ex

            
det ses, at
                   venstre side = højre side

eller at
                   dy/dx = 2y/x + y

hvorfor
                 y = f(x) = x2·ex er en løsning til differentialligningen dy/dx = 2y/x + y


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. marts 2013 af MCKoege (Slettet)

@mathon ?

Kan du forklare mig hvorfor du både har f(x) og f'(x) i din differentiation på venstre side?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. marts 2013 af peter lind

Der er intet sted hvor der både indgår f(x) og f'(x) på venstre side !


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. marts 2013 af MCKoege (Slettet)

Jo?
Kan differentiationsmetoden ikke bare blive uddybet? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. marts 2013 af Singlefyren (Slettet)

#7:   Han har benyttet "produktreglen" på x2·ex, læs evt. om reglen vha. google.

Hvis du skal differentiere et produkt af 2 funktioner f(x) = g(x)*h(x), så er

f '(x) = g '(x)*h(x) + h' (x)*g(x)


Skriv et svar til: Gør rede for...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.