Matematik

Lineær funktion

02. september 2012 af matematiklytter (Slettet)

Hej! ;-)

Nogen, som har et forslag og forklaring til, hvordan man løser denne opgave?

Bestem en forskrift for den lineære funktion f, hvis graf går gennem punkterne (2; 10) og er parallel med g = 3x – 15.

 

 

 

 

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. september 2012 af hesch (Slettet)

Fra g(x) ved du, at hældning på f(x) skal være 3. Så du har, at f(x) = 3x + k. Bestem nu k, således at f(x) går gennem punktet ( 2;10)


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. september 2012 af hesch (Slettet)

Du ved, at f(x) og g(x) skal være parallelle, og de må derfor have samme hældning ( koefficient til x). Defor skal f(x) være på formen:  f(x) = 3x + k,  hvor k er en konstant.

Du ved, at f(x) skal gå gennem (x;y) = (2;10), så du indsætter x=2 i f(x):   f(2) = 3*2 + k = 6 + k = 10.

Ud fra 6 + k = 10  findes:  k = 4.

Dermed:  f(x) = 3x + 4

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
02. september 2012 af Tyrael (Slettet)

#0

I forlængelse af #1 og #2:

Man kan kontrollere sit facit ved at indsætte (x , y) = (2 , 10) i forskriften for f(x).

10 = 3 · 2 + 4 = 6 + 4 = 10

Herved ses det, at resultatet er rigtigt i #2.


Svar #4
02. september 2012 af matematiklytter (Slettet)

Vi har fået oplyst, at f(x) og g(x) skal være parallelle, og de må derfor have samme hældning. Derfor kom-mer f(x) til, at lyde f(x) = 3x + b.

(2;10)

f(2) = 3 * 2 + b

f(2) = 6 + b

10 = 6 + b

10 – 6 = 6 – 6 + b

4 = b

f(x) = 3x + 4

Er dette så korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. september 2012 af hesch (Slettet)

Ja.  Du skriver i linie 3:  (2;10) ?

Det må du lige forklare i din aflevering, nu du er igang


Svar #6
02. september 2012 af matematiklytter (Slettet)

Det er bare for, at vise, at jeg bruger disse punkter til mine udregninger? Hvad kan jeg da skrive?


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. september 2012 af hesch (Slettet)

Tja, når du nu udførligt har skrevet de første to linier i #4, så ville jeg da skrive i linie 3:

F(x) skal gå gennem punktet (2;10)  -  i stedet for blot (2;10).

( Bemærk, at (2;10) kun er et punkt, angivet ved x,y-koordinater. )


Svar #8
02. september 2012 af matematiklytter (Slettet)

Okay, tak for hjælpen!

 


Skriv et svar til: Lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.