Matematik

Bestem en funktions minimum og maksimum?

03. september 2012 af PersNabo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

jeg har fået angivet to sætninger, hvor jeg skal besteme maksimumet for den ene og minimumet for den anden.

Kan nogle forklare mig hvordan?

den ene hedder f(x) = 3x2-12x+1 (regne minimum)

den anden g(x)= -0.5x2-3x+0.5

Vil sætte pris hvis nogle vil kunne forklare dette, på forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2012 af Tyrael (Slettet)

#0

Er du bekendt med differentialregning?


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis du har lært differentialregning, drejer det sig om at løse de to ligninger f '(x) = 0 og g'(x) = 0 (hver for sig).

Ellers bemærker man, at et 2.-gradspolynomium, hvis graf vender grenene opad, har sit minimum i toppunktet, mens et 2.-gradspolynomium, hvis graf vender grenene nedad, har sit maksimum i toppunktet. Opgaven kan altså løses ved at bestemme toppunkter for 2.-gradspolynomier.


Svar #3
03. september 2012 af PersNabo (Slettet)

Umiddelbart siger det mig ikke noget, men jeg tror det har noget med polynomier, altså anden grads ligninger at gøre.


Svar #4
03. september 2012 af PersNabo (Slettet)

Jaja det er det! Hvordan regner man det ud?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du kan jo så benytte forklaringen i sidste afsnit i #2. Slå op i din bog og repeter om 2.-gradspolynomier.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. september 2012 af mathon

         f(x) = y = ax2 + bx + c

    a>0
             ymin = -d/(4a) = c - b2/(4a)

    a<0
             ymax = -d/(4a)


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. september 2012 af Tyrael (Slettet)

#3

Det er korrekt, at f(x) og g(x) begge er andengradspolynomier. 
Følg anvisningerne i #2 hvis du vil udnytte, at de er andengradspolynomier.

Hvis du kender til differentialregning, kan du gøre gøre følgende:

Benyt at (xq)' = q·xq-1, q ∈ R .
Benyt endvidere at (x)' = 1 og at (k)' = 0. 
Dernæst har du således bestemt hhv. f  '(x) og g '(x). Disse sættes lig med 0 og løses, dvs. f '(x) = 0 og g '(x) = 0. 
Konstruér dernæst en monotonilinje og afgør, om f er hhv. voksende eller aftagende i de forskellige intervaller. 

Benyt i denne forbindelse, at hvis f'(x) går graf + til 0 til - er det et maksimumspunkt, eller hvis
f'(x) går fra - til 0 til + er det et minimumspunkt.


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er ikke korrekt, at f(x) og g(x) er 2.-gradsligninger; de er 2.-gradspolynomier. Man er ikke tvunget til at benytte differentialregning, når det nu er kendt, at et 2.-gradspolynomium enten har et maksimum eller et minimum, afhængigt af fortegnet for koefficienten a. Tilsyneladende er trådstarter helt blank i forhold til differentialregning, og derfor er fremgangsmåden med at benytte kendte egenskaber for 2.-gradspolynomier da helt tilfredsstillende.


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. september 2012 af Tyrael (Slettet)

#8

Der står intet sted i #7, at trådstarter er tvunget til at benytte sig af differentialregning?
Desforuden står der også andengradspolynomier i #7.


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Den version af #7, som jeg kommenterede, så anderledes ud, end den permanente version; men det er da fint nok, at du nåede at ændre ordlyden i dit indlæg.


Skriv et svar til: Bestem en funktions minimum og maksimum?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.