Fysik

hjælp til fysik opgave!!!

04. september 2012 af Wihi (Slettet) - Niveau: B-niveau

opgaven lyder:

Angiv de energiovergange, der svarer til de 5 linier i Lymanserien, som har de største bølgelængder. Beregn herefter disse linjers fotonenergier og de tilhørende bølgelængder. Er der nogle af linierne der er synlige?

Angiv de energiovergange, der svarer til de 4 linier i Balmerserien, som har de største bølgelængder. Beregn herefter disse linjers fotonenergier og de tilhørende bølgelængder. Er der nogle af linierne der er synlige?

Angiv de energiovergange, der svarer til de 3 linier i Lymanserien, som har de største bølgelængder. Beregn herefter disse linjers fotonenergier og de tilhørende bølgelængder. Er der nogle af linierne der er synlige?

 

pleeeease hjælp... 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du skal have fat i Rydbergs formel, se http://en.wikipedia.org/wiki/Rydberg_formula , hvor det også fremgår, hvilke overgange, der refereres til med de forskellige serier.

Den sidste del af opgaven skulle være let, da den er indeholdt i den første del af opgaven (med mindre det var en skrivefejl for Paschen).


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. september 2012 af mathon

 

                   λ = Rdb-1·((n·m)2/((n-m)(n+m))

                   λ = (9,11267·10-8 meter)·((n·m)2/((n-m)(n+m))       n>m

 

                   E = h·c·Rdb·[(1/n2) - (1/m2)]             n>m

                   E = (2,17987·10-18 J)·[(1/n2) - (1/m2)]


Svar #3
04. september 2012 af Wihi (Slettet)

Nej, det er ikke en skrivefejl for Pashen ;)

 

Men jeg forstår ikke hvad jeg skal indsætte på n og m's plads? Jeg ved at n er tilstanden elektronen går fra, og m er tilstanden elektronen går til.... Vil I ikke forklare det på let måde? ;) Tak


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

For Lyman serien er n i formlen i #2 lig med 1 , mens m kan være heltallig fra 2 og op. De første 5 linier: m = 2, 3, 4, 5, 6

For Balmer serien er n = 2 og m er heltallig 3 og op. De første 5 linier: m = 3, 4, 5, 6, 7.

Beregn bølgelængder og fotonenergier.


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. september 2012 af peter lind

Se  http://en.wikipedia.org/wiki/Balmer_formula og http://en.wikipedia.org/wiki/Lyman_series for de 2 serier. Du skal vælge n og m så det passer med det der spørges om. NB større bølgelængde svarer til mindre energi.

Som omtalt i #1 må der være noget galt med det sidste spørgsmål. Det er meningsløst at komme med en opgave, som er beregnet i det foregående.


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. september 2012 af mathon

    
                     n og m er niveaunumre 
og
                     det hele er serveret for dig


Svar #7
04. september 2012 af Wihi (Slettet)

Det må være bogen der har lavet en fejl... 

Men har fundet ud af det nu, TAK ;) 


Skriv et svar til: hjælp til fysik opgave!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.